Naturgaspriser – hvad koster naturgas egentlig?

Hvis du overvejer at bruge eller allerede bruger naturgas til eksempelvis opvarmning af dit hjem, har du sikkert også overvejet prisen. For prisen på alle former for opvarmning er steget, og du vil selvfølgelig helst bruge så få penge som muligt – som i alle andre situationer. Så hvad koster en kubikmeter gas? I denne artikel gør vi dig klogere på naturgaspriserne i 2022 og udviklingen fremadrettet. Så kan du følge med og eventuelt regulere på dine priser ved fx at skifte gasselskab. Vi kommer blandt andet omkring den konkrete pris på naturgas, de forskellige afgifter og skatter på naturgas og ikke mindst en guide til, hvordan du får billigere naturgaspriser. Bare hæng på!

Hjem / Naturgas / Gaspriser / Hvad-koster-en-m3-gas

Hvad-koster-en-m3-gas

Hvad er gasprisen pr. m3?

Spørgsmål såsom ”hvad koster naturgas pr. m3?” eller ”hvad koster 1 m3 naturgas?” dukker hyppigt op som søgeforespørgsler på Google. Og det forstår vi såmænd godt! Naturgaspriser kan være en smule uoverskuelige, og den aktuelle naturgaspris kan være svær at gennemskue helt præcis. 

I dag får vi konstant tudet ørerne fulde om, at naturgas og andre lignende alternative energiformer er vejen til et lavere energiforbrug, der kan skabe betydelige besparelser på sigt. Men hvordan kan vi vide os sikre på, at det kan betale sig at hoppe med på den grønne bølge? Jo, det kan vi blandt andet ved at se på selve prisen på naturgas – m3-pris vel at mærke. 

Hvis vi sammenligner med el, svarer energiindholdet i en kubikmeter gas til cirka 11 kWh. Der er altså en enormt effektiv energiudnyttelse, men det kan skam ikke mærkes på naturgasprisen pr. m3. Tværtimod. 

En kubikmeter gas koster typisk få kroner, hvilket snildt kan firedobles for samme energi ved elforbrug. Den eksakte pris på naturgas pr. m3 svinger afhængigt af, hvilket gasselskab, du er kunde hos, samt markedets udvikling med hensyn til efterspørgsel og antal udbydere. 

Men uanset hvad er én ting sikkert: Det er et billigt alternativ, der kan nedbringe dit energiforbrug – både til gavn for miljøet og din private pengepung!

Gaspris

Vores gennemsnitspris for Marts

5.06 kr/m3*

*Pris for selve gassen, inkl. moms

ingen binding / 0 Kr. i abonnement

Hvad er prisen på naturgas inkl. afgifter og skatter?

Men en ting er, hvad naturgas koster. Noget andet er, hvad din naturgas-pris pr. m3 reelt set dækker over. Hvad er det, du betaler til, og hvor ryger dine penge hen, når du betaler din gasregning?

Din pris på naturgas fordeler sig ud over en række poster:

  • Den pris, som du betaler direkte til dit elselskab for at modtage naturgassen, som du forbruger i din husstand.
  • Den pris, du betaler til dit distributionsselskab, som sørger for, at din naturgas bliver transporteret til din bolig.
  • Energiafgifter og moms – altså det, du betaler til staten for at få lov til at købe gas. Afgifterne er de samme, uanset hvor I landet du bor, og du kommer ikke uden om den som kunde, uanset hvilket elselskab du er kunde hos.

Din naturgaspris afhænger derfor primært af tre faktorer: selve naturgassen, transport af din naturgas og afgifter, der hører med. Vi forstår derfor godt, at det kan være lidt svært at finde hoved og hale i, hvad din gaspris helt konkret er – og hvad du skal sammenligne den med. Hvis vi ser på det lidt mere konkret, betyder det, at hvis du betaler 100 kr., går 65,4 % til selve gasprisen, mens 31 % går til afgifter, og 3,6 % går til transport og distribution. 

Vi mangler stadig at komme omkring de forskellige afgifter på naturgassen. Det er dit distributionsselskab, der opkræver moms på vegne af staten. Følgende afgifter indgår i beregningen af, hvad naturgas priser befinder sig på:

  • CO2-afgift
  • Nødforsyning, som går til Energinet.dk for at levere gas i en nødforsyningssituation
  • Naturgasafgift
  • NOx-afgift

Energisparebidrag, som bliver betalt efter aftale med staten. Denne afgift skal konkret medvirke til at øge motivationen for at foretage energispareindsatser blandt forbrugerne.

Få overblik over dine naturgaspriser

Alt det ovenstående bliver selvfølgelig udspecificeret på din gasregning, så du får et overblik over naturgaspriserne. Typisk vil det være sådan, at du betaler forud for dit forbrug og så får penge tilbage igen, hvis du bruger mindre end forventet. Typisk vil du få fire acontoregninger om året, alt efter hvilken gasudbyder du har eller vælger at have. Her vil du få en årsregning, når året er gået, hvor du får det samlede overblik. 

Hvis du har spørgsmål til ovenstående, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os. Og hvis du vil blive klogere på de enkelte afgifter og regler, kan du til hver en tid kontakte dit netselskab eller orientere dig på deres hjemmeside for yderligere information.

Naturgasudviklingen gennem tiden

Inden vi dykker mere ned i, hvordan du kan finde en skarp pris på naturgas, tager vi lige et kig på naturgasprisernes udvikling, da det er en post, der har ændret sig en del. 

Hvis vi ser på gasprisen i dag, ser den noget anderledes ud, end den gjorde for år tilbage. Der er nemlig sket en forholdsvis stor naturgasudvikling. Der er mange faktorer, der spiller ind, når det gælder naturgaspriserne. Krig, energikrise og sundhedskriser kan alle have spillet en rolle på den stigning, vi ser i dagsprisen på naturgas, som den ser ud i dag. Allerede i juni 2022 steg prisen på naturgas på de internationale råvaremarkeder. Det er også noget, du sikkert kan mærke, når du opvarmer dit hjem med naturgas i dag. 

Naturgasprisernes udvikling svinger baseret på udbud og efterspørgsel. Og som det er tydeligt lige nu, kan prisen blive påvirket af kriser – men også vejr og geopolitiske faktorer. Naturgaspriserne for det danske marked fastsættes på de europæiske gasbørser og er derfor også afhængige af dem.

Til trods for stigningen i naturgasprisen er naturgas som sagt stadig en forholdsvis billig og også mere miljøvenlig energiform sammenlignet med andre fossile brændstoffer.

Hvilken form for naturgaspris er bedst for dig?

Der er som udgangspunkt to forskellige måder at betale dine naturgaspriser på. Du kan både vælge en fast og en variabel naturgaspris. Mulighederne afhænger selvfølgelig af gasselskabet, men ofte vil du have mulighed for at vælge begge dele. 

Hvis du vælger en naturgasaftale med en fast pris, skal du betale den samme faste pris pr. kubikmeter. Her betaler du typisk fast hver måned og ved, hvad du præcis skal forholde dig til. Til gengæld betyder det også, at du ikke følger gaspriserne og derfor kan ende med at betale mere i de måneder, hvor naturgaspriserne er lavere end normalt.

Vælger du derimod en variabel pris på din naturgas, kan du spare penge. Det gælder især om sommeren, hvor priserne på gas er lavere, fordi man typisk også har mindre brug for at brænde naturgas af, hvilket giver billigere naturgaspriser. Så selvom du måske ikke kommer til at have det eksakte overblik over, hvad du betaler fra måned til måned, er der altså penge at spare ved at vælge en variabel naturgaspris.

Du kan læse meget mere om de forskellige typer af gaspriser og se en naturgasprisgraf over de seneste måneders gaspriser lige her. 

Det er derfor værd at overveje – uanset om du allerede bruger naturgas eller ej.

Vælg mellem alle naturgasudbydere

I Danmark har du selv mulighed for at vælge, hvilken naturgasudbyder du gerne vil have. Siden 2004 har det danske gasmarked været liberaliseret, hvilket vil sige, at du kan vælge mellem alle de udbydere, der findes på markedet. Det giver dig rig mulighed for at finde eller skifte til en udbyder, der har billigere gaspriser eller andre abonnementsvilkår end dem, du har nu. 

Her er det igen en god idé at overveje betalingstypen.

Spar penge på din naturgas

Vores første råd til at spare penge på din naturgasregning er at undersøge markedet og finde en gasudbyder, der kan tilbyde billigere naturgas eller en fleksibel og variabel pris på din naturgas. Det kan du læse meget mere om nedenfor. 

Men du kan selvfølgelig også spare på naturgassen ved simpelthen at skrue ned for eksempelvis radiatoren. Helt lavpraktisk betyder det, at du skruer ned for varmen. Selv ved at skrue fem % ned kan du gøre en stor forskel på din varmeregning. Sørg også for at have ordentlig isolering i huset, så varmen ikke siver ud, og du fyrer for spurvene. Sidst, men ikke mindst, kan det være en god idé at få regelmæssig vedligeholdelse af dit gasfyr. 

Hvis du vil have uddybet de ovenstående tips eller mangler flere gode råd til at spare på naturgassen, kan du læse vores blogindlæg med 5 sparetips til dig, der har naturgas.

Søger du en god pris på naturgas pr. m3?

Er du på jagt efter en skarp pris på naturgas pr. m3, gør du klogt i ikke bare at hoppe på det første og bedste tilbud på markedet. Der er nemlig betydelig forskel på, hvad naturgas koster afhængigt af, hvilken udbyder du kigger på.

Markedet boomer med det ene tilbud efter det andet, og det gælder om at være up-to-date med gasprisernes udvikling. Derfor er det også afgørende, at du gør dit research-arbejde grundigt og får undersøgt alle dine muligheder. Et godt tip er at gå ind på diverse sammenligningssider, hvor du hurtigt kan danne dig et overblik over udbyderne og tilbuddene samt naturgaspriserne. Husk i øvrigt altid at læse udbydernes betingelser og vilkår, så du ikke pludselig ender op med at binde dig til dyre abonnementer.

Hos nettopower har vi gjort det ekstremt simpelt for dig. Vi tilbyder nogle af landets absolut laveste priser, som altid er til at betale sig fra. Vi bestræber os desuden på løbende at foretage prissammenligninger for at være så transparente som muligt – og så du altid kan få syn for sagen.

Lyder det som noget for dig? Tilmeld dig allerede i dag, og bliv vores næste tilfredse gaskunde! Du kan se frem til en skarp naturgas pris.

Gas behøver ikke koste en formue

Få luft i økonomien med naturgas fra nettopower!