Elpriserne stiger: Spar op til 30 % på din elregning

Elpriserne er høje for tiden, og de stiger og stiger. Det samme gør bekymringerne i mange danske husstande. Forventningen er nemlig, at toppen ikke er nået endnu. 

Hvor meget stiger elprisen? Hvor høj ender elregningen med at blive? Hvornår stopper elpriserne med at skyde i vejret? Hvor meget din regning stiger, afhænger naturligvis af, hvor meget og hvad du bruger din strøm på. Og hvornår det stagnerer, kan vi kun gisne om, men én ting kan vi sige med ret stor sikkerhed: Elregningen for den første del af 2022 er højere end for samme periode i 2021, hvilket skyldes – ja, du ved det – de stigende elpriser. 

Derfor bliver det vigtigere og vigtigere at finde både de små tweaks og de større beslutninger, du kan foretage for at spare på din elregning. 

Det er faktisk sådan, at en gennemsnitlig dansker bruger omkring 1.600 kWh om året. Ifølge Energistyrelsen kan det tal nedbringes til 1.000 kWh, hvis du tænker dig om i den måde, I bruger jeres strøm hjemme hos jer. Er I fx fire i husstanden, bliver det jo pludselig rigtig interessant at få alle i hjemmet til at leve strømbesparende, hvis elprisen stiger bare tre kroner i løbet af et døgn.

 

Hvorfor stiger elprisen?

Det har stor betydning for hverdagen og din elregning, når elpriserne stiger. De høje elpriser betyder nemlig dyre elregninger. Men hvorfor er det lige, at elpriserne stiger? De stigende elpriser – ja, generelt alle energipriser – skyldes en kombination af flere faktorer, som naturligvis har rod i princippet om udbud og efterspørgsel. 

De høje elpriser skyldes i første omgang, at prisen på den fossile naturgas er steget voldsomt, hvilket blandt andet kommer af, at Rusland har skruet ned for leveringen af gas til hele Vesteuropa, og at efterspørgslen på naturgas samtidig har været usædvanligt høj. Det giver el en øget konkurrencekraft og deraf højere pris pr. kWh.

Dernæst ser vi, at der for alvor er kommet gang i økonomien, siden Corona lagde landet ned i foråret 2020. Det betyder, at vi bruger meget mere energi, end man havde forventet – ergo højere elpriser. 

Den tredje faktor, der har afgørende betydning for elpriser, men som vi ikke har nogen indflydelse på til gengæld, er vejret. Der har nemlig været langt mindre regn og blæst i blandt andet Norge og Sverige. Det gør vandreserverne ved vandkraftværkerne små. Dermed er mængden af elektricitet fra vand- og vindkraft faldet, hvilket igen betyder, at elpriserne stiger.

Fremtiden bliver både billigere og grønnere på elmarkedet. Men lige nu er tiden inde til at tillægge sig en masse gode, elbesparende hverdagsvaner og tage beslutninger for fremtiden, der holder din elregning så lang nede, som det er muligt pt. 

 

4 store og små råd til at nedbringe dit strømforbrug

Vejrforhold

Elpriser stiger og falder i høj grad som følge af vejrforhold. En stigende del af strømmen i Danmark produceres nemlig med vedvarende energikilder såsom vindmøller og vandkraft. I vindstille perioder med små mængder af regn vil disse energikilder ikke være i stand til at producere nok strøm til at dække vores forbrug.

De seneste år har været præget af meget tørre sommermåneder med lidt eller ingen vind. Det har betydet, at de danske vindmøller har stået stille i lange perioder, mens vandreservoirer i Norge og Sverige, som også leverer strøm til Danmark, har ligget under den normale kapacitet. Elprisen stiger i 2022 i høj grad på grund af en faldende strømproduktion fra disse vigtige energikilder.

Stigende gaspriser

Det er ikke kun elpriser, der stiger for tiden. Prisen på næsten alle energiformer er steget i de seneste år, herunder også gaspriserne. Vinteren i 2021 blev ganske kold i Europa, hvilket fik efterspørgslen til at stige, og gaslagrene blev tømte. Siden da er gaspriserne steget. 

I begyndelsen af 2022 startede krigen i Ukraine, hvilket har fået spændingerne mellem Rusland og Europa til at nå nye højder. Det har også betydet, at Rusland har lukket for det meste af gassen til Europa, og det har selvfølgelig sendt gasprisen yderligere i vejret.

Med mindre strømproduktion fra vindmøller og vandkraftværker er en større del af vores elforbrug kommet fra centrale produktionsanlæg, som bruger gas til at producere strømmen. Med stigende gaspriser er deres produktionsomkostninger steget, hvilket får elpriser til at stige.

Stigende efterspørgsel efter nedlukninger

Året 2020 var i høj grad præget af store nedlukninger af samfund over hele verden som følge af coronapandemien. I 2021 begyndte samfund rundt omkring i verden at åbne op igen, og det betød, at der igen kom gang i hjulene. Folk var tilbage på arbejdspladserne, og økonomien bevægede sig fremad igen. 

Genåbningen af samfundet betød også, at efterspørgslen efter strøm steg. Da elpriser stiger i takt med efterspørgslen efter strøm, medvirker dette altså også til, at elpriser stiger. Efterhånden som priserne steg, har flere og flere danskere dog oplevet konsekvenserne og sparet mere på strømmen. Det kan have en positiv effekt på strømpriserne fremover.

Hvor meget stiger elpriser i disse år?

Elpriser stiger med hidtil uset hastighed i disse år. For bare få år siden var der ikke mange danskere, som tænkte over deres elforbrug. Priserne var til at overskue, og der var ikke de store udsving på elmarkedet. Det har i den grad ændret sig.

Elprisen stiger, og denne udvikling begyndte især i 2021. Alle energityper oplevede historiske stigninger i dette år, hvor det især var prisen på naturgas og el, der satte rekorder. Hvor meget stiger elpriser over sådan et rekordår? Den samlede stigning fra årets begyndelse til årets slutning var ifølge Dansk Industri på hele 305 %. Især i december var stigningen markant og lå på hele 57 %.

Mange havde nok håbet på, at udviklingen ville vende i 2022, men det blev faktisk kun værre, da elpriser steg i 2022. Alene i de tre første kvartaler af 2022 steg elprisen ifølge Forsyningstilsynet med yderligere 83 %. Der har været perioder med lavere priser, men generelt har der ikke været mange muligheder for at få billige elpriser i 2021 og 2022.

Hvad stiger elprisen til?

Der er mange faktorer, som medvirker til, at elpriser stiger, og det kan være svært at spå om udviklingen i fremtiden. Når elpriser stiger så voldsomt, som de gør nu, skal man så være håbefuld eller bekymret for udviklingen i de kommende år? Det ser vi nærmere på.

Om elpriserne bliver ved med at stige, eller om de kommer tilbage på et normalt niveau, kommer an på en række faktorer. Nogle af de vigtigste faktorer er:

  • krigen i Ukraine
  • vejrforhold
  • ændringer i efterspørgslen.

Især krigen i Ukraine har skabt store usikkerheder på energimarkederne, og så længe krigen varer, vil det være svært at spå om elprisernes udvikling. Vejret er aldrig til at spå om, men vi har i de seneste år set historisk tørre og varme sommermåneder. Hvis dette bliver ved, er det naturligvis også skidt nyt for danske strømforbrugere. Efterspørgslen vil altid påvirke prisen, og ændrede forbrugsvaner kan måske påvirke, om elpriser stiger.

Elpriser stiger mellem 17-20

Elpriser stiger ikke kun fra måned til måned. Markedsprisen, også kaldet spotprisen, på el ændrer sig nemlig fra time til time på den nordiske elbørs Nordpool. Så hvornår og hvorfor stiger elprisen i løbet af dagen?

Generelt er prisudviklingen for el ganske forudsigelig på en daglig basis. Følger man livepriser fra time til time, vil man hurtigt opdage et gentagne mønster. Markedsprisen er nemlig lavest om natten, når de fleste sover, mens den stiger i morgentimerne, når folk møder på arbejde. I løbet af dagen ligger prisen ofte på et jævnt niveau, mens elpriser stiger mellem 17-20, når vi kommer hjem fra arbejde og skal lave mad og se fjernsyn.

4 store og små råd til at nedbringe dit strømforbrug

I takt med at elprisen stiger, er gode elspareråd kærkomne. Her får du fire gode råd til, hvordan du kan spare på strømmen, efterhånden som elprisen stiger, så det går mindst muligt ud over din pengepung.

Råd #1: Få gode elvaner.

Råd #2: Brug strøm, når den er billigst.

Råd # 3: Overvej at skifte til en billigere el-leverandør.

Råd #4: Udskift gamle elslugere – gå efter energimærket.

 

Råd #1: Få gode elvaner

Gode elvaner handler om alle de ting, du gør i hverdagen, hvor du bruger strøm, men kunne bruge mindre eller helt undgå det. Her er der mange kWh at hente i elsparejagten. 

Her kommer vores bedste elsparetips til din hverdag:

  • Vask dit vasketøj ved lavere temperaturer.
  • Fyld vaskemaskine og opvasker helt op, så de skal køre færre gange.
  • Tør tøj på udendørs tøjsnor – ikke i tørretumbler.
  • Sluk dine apparater helt i stedet for kun at sætte dem på standby.
  • Sluk lyset, så snart du kan undvære det, fx når du forlader rummet, og det er lyst udenfor.
  • Læg låg på dine gryder, når du koger pasta, æg, kartofler osv.

 

Råd #2: Brug strøm, når den er billigst

Elpriserne svinger time for time. Planlæg derfor dit strømforbrug. Brug de mest strømslugende apparater i din husstand, når elprisen er lavest. Al statistik viser, at det er om natten, det sker, at strømprisen er lavest. 

Så køb billig strøm ved fx at udskyde starten på din vaskemaskine og opvaskemaskine, så de kører om natten. Det samme gælder, hvis du skal oplade din elbil og alle andre genopladelige apparater for den sags skyld. 

Vil du have et helt nøjagtigt overblik over elpriserne? Så besøg vores live-oversigt lige her.

 

Råd # 3: Overvej at skifte til en billigere el-leverandør

Det er de færreste, der ved, at det faktisk er ret billigt at skifte leverandør af el. Dit elselskab sørger nemlig for at klare alt det praktiske. Og der er med garanti flere leverandører i dit område. I de fleste tilfælde kan det sågar lade sig gøre at skifte fra dag til dag. For mange danskere er der endda en del penge at spare ved at skifte til et nyt elselskab. 

Du skal bruge dit aftagenummer, som står øverst på din elregning, når du vil skifte elselskab. 

Få en billig elaftale, som er let at gennemskue, hos nettopower → Se vores priser her

 

Råd #4: Udskift gamle elslugere – gå efter energimærket

Har du nogle hvidevarer eller noget gammel elektronik, som sluger en hel masse strøm? Så er det måske på tide at overveje, om du skal udskifte dem til nye apparater, som bærer energimærket. 

De apparater, du med fordel kan udskifte, er:

  • Tørretumbler og vaskemaskine
  • Elvarmer, elhåndklædetørrer, elblæser mv.
  • Køleskab og fryser
  • Fjernsyn, spillekonsoller og andet it/elektronik
  • Hårtørrer
  • Ovn.

Tag evt. en snak med din nærmeste elektronikforhandler om mulighederne.

Sådan reducerer du elregningen, når elprisen stiger

Med så høje elpriser og generelt stigende priser i samfundet oplever flere og flere danskere et pres på økonomien. Der findes heldigvis gode råd, som du kan følge, hvis du vil spare på strømmen og nedbringe elregningen. Overvej nogle af disse tips:

  1. Brug strømmen, når den er billigst.
  2. Fyld vaskemaskine og opvaskemaskine op, inden du tænder dem.
  3. Skift til en billigere elaftale uden abonnement og gebyrer.
  4. Sluk lyset.
  5. Skift til mere energieffektive elapparater.

Læs vores blogindlæg med sparetips for flere råd.

Vil du gerne vide, hvornår strømmen er billigst?

Hos nettopower giver vi dig den bedst mulige kundeservice. En del af den gode service er, at intet er skjult med småt. Vi ønsker at være et transparent og ligetil elselskab. Hos nettopower ved du, hvad du giver om måneden. Er du i tvivl om noget, kan du finde svar på mange af dine spørgsmål i vores helpcenter.

Derfor har vi også lavet live-oversigten, hvor du kan se elprisen lige nu, så du ved, hvornår din strøm er billigst. Live-oversigten giver sig elprisen time for time for et døgn ad gangen, så du kan holde øje med, når elpriserne stiger. Det giver dig mulighed for at planlægge, hvornår du skal bruge de ‘dyre’ apparater i huset.

God elsparelyst!