Fremtidens grønne energikilder

Energiforbruget er steget markant i de seneste 20 år. Faktisk er det steget med intet mindre end 50 %, og det ser ikke ud til, at udviklingen trækker i håndbremsen. Tværtimod. I dag bruger klodens befolkning en energimængde, der svarer til over 14 milliarder tons olie hvert eneste år. Det er kun omtrent en femtedel af energien, som kommer fra grønne energikilder. 

Men hvorfor er det, at vi ikke bare satser stort og stærkt på de grønne energikilder lige nu? Svaret er desværre nok ikke det, du havde håbet på. Sagen er den, at der på nuværende tidspunkt er en række udfordringer forbundet med grønne energikilder. Heldigvis er det noget, som eksperter har øje på og arbejder på at gøre op med. 

Vindmøllerne har vokseværk – især i Danmark 

Alene i Europa er der plads nok til at rejse flere millioner vindmøller, som kan forsyne os med masse af grøn energi. Især i Danmark spår man vindmøllerne til at blive den helt store spiller inden for fremtidens grønne energikilder. Faktisk kan vi allerede nu pudse glorien herhjemme i Danmark. De danske vindmøller leverede det, der svarer til 46 % af danskernes elforbrug i 2020. Det er et lille dyk ned fra 2019, men det skyldes, at vi i 2019 havde et større elforbrug. 

Hvis vi fortsætter med den grønne omstilling i det tempo, som vi kører i nu, kommer vindenergi faktisk til at stå for knap 80 % af vores samlede elforbrug i 2040. Det betyder samtidig, at vi er på vej til at sige farvel til de fossile brændstoffer inden for en overskuelig fremtid. I resten af Europa forventes det også, at en af fremtidens vigtigste energikilder bliver vindenergi. Ca. 30 % af det samlede energiforbrug i Europa skal dækkes af vindenergi.

Fremtidens solenergi 

P.t. skyder store solcelleparker op i landskabet for at fortrænge fossile brændstoffer, såsom olie og kul. Energien fra solen bruger vi til at producere varmt vand og elektricitet. Faktisk ville vi uden problemer kunne dække hele verdens energiforbrug, hvis vi udnyttede solens stråler optimalt. Derfor kan man stille spørgsmålstegn ved, hvorfor vi ikke allerede gør det på nuværende tidspunkt – men desværre er det ikke helt så ligetil. 

Solen skinner desværre ikke hele dagen – og selv hvis den er fremme, kan der være overskyet. Det betyder, at vi i fremtiden skal være bedre til at finde billigere og mere effektive metoder til at lagre solenergi, indtil vi skal bruge energien. Prisen på de solceller, vi bruger i dag, er desværre heller ikke noget at skrive hjem om. Solceller er nemlig meget dyre at fremstille i forhold til, hvor effektive de er. 

Bølge og vandkraft – en vigtig spiller i fremtidens grønne energikilder 

Traditionel vandkraft bliver skabt ved udnyttelse af den energi, der opstår fra nedbør eller strømmende vand, som f.eks. i floder og åer. Vandkraft er en af de absolut mest udbredte former for grøn energi på verdensplan. I Danmark er det dog ikke en energikilde, vi gør meget brug af, men det betyder ikke, at vandkraft slet ikke har nogen betydning for os i Danmark. 

Selvom vandenergi ikke er noget, vi praktiserer i Danmark, er det en vigtig energikilde hos vores nordiske naboer. Det skyldes bl.a. de store højdeforskelle i landskabet i Sverige og Norge, hvilket giver nogle gode geografiske betingelser for vandkraften. Hvilken betydning har det så for os i Danmark? Jamen vi trækker faktisk en del på de svenske og norske ellagre, når vi ikke får strøm nok fra vores vindmøller og solceller til at dække vores elbehov. Vi er nemlig så heldige, at vi i Norden udveksler masser af energi med hinanden. 

Udfordringer for fremtidens grønne energikilder

Når nu eksperter taler fremtidens grønne energikilder så meget op, er det svært at forstå, at vi ikke går all in på projektet. Sandheden er bare, at der er nogle udfordringer forbundet med fremtidens grønne energikilder. For flere af energikilderne er der den udfordring, at mængden af energi varierer meget uforudsigeligt. Vinden blæser ikke altid så meget, solen skinner ikke altid fra en blå og skyfri himmel, og mængden af vandkraft er selvfølgelig afhængig af nedbøren. Derfor er man nødt til at kunne lagre de grønne energikilder eller finde andre alternative energikilder. 

En anden udfordring er desværre prisen. Energikilder som olie, kul og gas er alle forholdsvist billige. De vedvarende energikilder har desværre svært ved at følge med priserne på de fossile brændstoffer. Det er dog godt på vej til at ændre sig. De vedvarende energikilder bliver mere og mere effektive, og de falder samtidig i pris. Derudover bliver det også både vanskeligere og mere kostbart at udvinde bl.a. olie og gas, da mængderne efterhånden slipper op. Det er dog værd at nævne, at der fortsat bliver opfundet metoder til at udvinde fossile brændstoffer.