Spar på strømmen i hjemmet – og få en lavere elregning

Der findes to forskellige indgangsvinkler til at reducere din elregning. For det første kan du bruge din nødvendige strøm på tidspunkter, hvor strømmen er billigst og på den måde spare på, hvor meget du giver for én kWh. Det gør du lettest ved at følge strømprisen time for time – fx i vores elpris-app

I det her indlæg har vi fokus på det andet, du kan gøre, og som meget effektivt reducerer din elregning. Du skal nemlig lære at nedsætte dit elforbrug. Det har altså ikke noget med priser på kWh at gøre, men er derimod et spørgsmål om at spare på det antal kWh, som din husstand bruger. 

 

8 nemme tips til at spare på strømmen i hjemmet

Hvordan sparer man på el? Du kan let spare på strømmen i dit hjem ved at implementere en række fornuftige og strømbesparende vaner med vores otte elsparetips, så du kan begynde at elspare allerede i dag. Det handler om at bruge mindre strøm i hjemmet i forhold til samtlige elforbrugende aktiviteter/maskiner. 

 

Tip nr. 1: Sluk fjernsynet – HELT!

Førstepladsen over strømslugende apparater i de danske hjem går til TV-skærme, computere, bærbare og diverse spillekonsoller. Ud over at de bruger meget strøm, når de er tændt, skyldes det høje samlede strømforbrug for underholdningsapparaterne, at de også bruger en del strøm, selv når de er slukket og står på standby. 

Spar på strømmen i hjemmet ved at slukke al underholdning fuldstændig, når det ikke bruges. 

 

Tip nr. 2: Vask tøj billigt

Den næstmest strømslugende aktivitet i hjemmet er typisk tøjvask, som står for omtrent 20 % af elforbruget i danske hjem. Er du en af dem, der kun fylder maskinen halvt, fordi så får du da vasket noget tøj? Ja, så bruger du også uhensigtsmæssigt mange penge på at vaske tøj og står til at kunne spare penge på el ved at bruge din vaskemaskine smartere. Vasker du samtidig ofte ved 60 eller endda 90 grader? Ja, så er der en endnu større besparelse at hente. 

Der kan være flere hundrede kroner at hente på hver elregning, hvis du følger anvisningerne herunder.

Spar på strømmen i hjemmet ved at: 

  • Fylde maskinen helt op, når du vasker tøj. Du skal blot kunne have en hånd stående på højkant i toppen. Så er den tilpas fuld. 
  • Vaske ved lavere temperaturer. Du kan spare 55 procent af strømforbruget ved at reducere temperaturen på tøjvasken fra 60 grader til 30 grader.
  • Vælg et eco-program, hvis din vaskemaskine har sådan et. Det sparer du både el og vand på.

Dette sparetip gælder i og for sig også for tørretumbleren, som er det næste, vi tager fat i.

 

Tip nr. 3: Undgå tørretumbleren

Dette tip til at spare på strømmen i hjemmet er umiddelbart en no-brainer, men hvordan gør man det så alligevel let for sig selv, hvis man nu skal forsøge helt at undgå at bruge tørretumbler. 

Det kræver tid at hænge tøj op. Derfor bliver mange fristet til at tørre det meste eller måske endda alt tøj i tørretumbleren, men det er en ret dyr fornøjelse, som du med en lille vaneændring kan spare penge på dit elforbrug med.

Et lille råd til at gøre ophængning af tøj hurtigere er: Hæng tøjet op uden at bruge tøjklemmer. Meget tøj bliver ganske fint og endda pænere, hvis du bukker det på tværs og hænger det hen over en tøjsnor eller to. Det barberer lige nogle minutter af den tid, som det tager at hænge tøjet op. 

En anden ting, du kan gøre for at spare tid her, er at hænge tøjet direkte på bøjler, hvis det skal hænge på bøjle i skabet. På den måde er du faktisk allerede et skridt foran. 

 

Tip nr. 4: Udnyt ovnens for- og eftervarme

Gør det til en pengebesparende vane at bruge din ovn optimalt. Ovnen bruger rigtig meget strøm, når den er tændt. Så hvis du har mulighed for at bage morgenbollerne sammen med aftenens lasagne, er der sparet omkring 30 minutters tændt ovntid på den måde. Og tingene kommer ikke til at smage af hinanden, som mange fejlagtigt tror. 

Spar på strømmen i hjemmet ved også at udnytte ovnens forvarme. Du behøver ikke vente med at sætte din ret ind, indtil ovnen er varm. Udnyt forvarmen og sæt retten ind med det samme.

Har du en ny ovn, når den måske den ønskede temperatur efter blot 5-10 min. Har du en ældre ovn, der tager længere tid om at ramme de 200 grader, kræver det blot en anelse mere øvelse. Øvelsen her betaler sig – bogstavelig talt.

Du kan også med fordel udnytte eftervarmen til at spare på strømmen. Det kan gøres, hvis I fx skal have varme ærter til aftensmaden. I stedet for at varme dem i mikroovnen, kan de også sagtens stå og blive varme på eftervarmen i ovnen. 

 

Tip nr. 5: Afrim din fryser

Vidste du, at en fryser med to mm rim på indersiden bruger ca. 20 procent mere i energi for at holde sig kold? 

Spar på strømmen i hjemmet ved at afrime din fryser, så snart der er behov for det. Det vil kunne ses på fryserens strømforbrug med det samme. Tjek samtidig, at gummilister på fryser og køleskab er intakte, og lad varme madvarer køle af, før du sætter dem i køleskabet. 

 

Tip nr. 6: Slut med håndklædetørrer, hårtørrer og terrassevarmer

Gennemgå dit hjem for alle elapparater, som I egentlig godt kan undvære at bruge. Pak glattejernet, føntørreren og krøllejernet væk. Lad i stedet dit hår tørre naturligt. Håndklædet, du brugte efter badet, kan fint hænge på en knage for at tørre i stedet for en håndklædevarmer. Det er lidt en luksus, som i virkeligheden godt kan spares væk – om ikke andet så for en periode eller på tidspunkter, hvor strømmen er dyr. 

Spar på strømmen i hjemmet ved at minimere brugen af alle typer elprodukter, som du godt kan klare dig uden. Det omfatter også elguitaren, terrassevarmeren, mikroovnen, elradiatoren og måske endda kaffemaskinen, hvis du kan leve med instantkaffe i en periode. 

 

Tip nr. 7: Vær en lyseslukker

Reducér dit elforbrug ved at slukke for lyspærer. Selvom du har valgt at bruge LED-lyspærer, bruger de stadig strøm – om end ganske lidt. Elsparetippet med at slukke for lyset kommer dog allermest og for alvor til sin ret, hvis du har spots. Det kan være spots i carporten, køkkenet eller rundt langs udhænget på huset, hvilket man især ser ved nyere huse. Spots bruger meget strøm og er forholdsvis dyre at holde tændt. 

Spar på strømmen i hjemmet ved at slukke lyset, så snart du kan undvære det. Træk gardinerne fra og nyd i stedet det blå dagslys, som også skulle være så sundt for sindet.

Gør det nemt ved fx at udnævne en lyseslukker i familien. Der er næsten altid den ene i hjemmet, som oftere husker det end andre.

 

Tip nr. 8: Læg låg på

Vidste du, at en gryde med pasta, der koger, bruger op til 30 % mere strøm, hvis den står og koger uden låg?

Spar på strømmen i hjemmet ved at sørge for at optimere den måde, du bruger strømmen på ved kogepladen. Det gør du helt simpelt – blandt andet – ved at lægge låg på alle de gryder og pander, hvor du kan komme afsted med det. Selv tak.

 

Klar – parat – spar på strømmen i hjemmet

Hvad så? Er du nu klar til at skrue helt ned for dit strømforbrug i dit hjem? Så sørg for at kombinere det at spare på strømmen i hjemmet med at bruge den nødvendige strøm, når strømmen er billigst. På den måde bruger du færre kWh og til den lavest mulige pris. 

Men hvornår er strømmen billigst? Find ud af det ved at følge vores liveoversigt over den aktuelle markedspris på strøm. Når du kender dagens elspotpriser, er det også lettere for dig at planlægge dit elforbrug og spare på elregningen den vej igennem – ved at bruge strømmen, når den er billigst. Husk, at det forudsætter, at du har en elaftale med variabel elpris, så du kan udnytte den billige strøm. Det får du naturligvis hos nettopower.

Kunne du godt tænke dig at vide, hvad der bruger mest strøm? Det er en rigtig god idé! Så gør du det nemlig lettere for dig selv at lægge en indsats, hvor det virkelig batter, så du får størst mulig besparelse på mindst mulig indsats. Det kalder vi sund fornuft.