Fast eller variabel elpris – hvad skal du vælge?

Kan du heller ikke gennemskue, hvad forskellen på variable og faste elpriser er? Bare rolig – hos nettopower har vi svaret. Det er sådan set ganske enkelt at forstå, og når du har styr på det, får du mulighed for selv at kunne lægge en aktiv indsats for at reducere din elregning. Læs med nedenfor, hvor vi fremlægger forskellen mellem fast pris på el og variabel elpris – og ikke mindst, hvorfor variable elpriser er at foretrække i det lange løb.

Hjem / El / Variabel vs fast elpriser

Variabel vs fast elpriser

Variable elpriser vs. fast pris på el – en elverden til forskel

Noget af det første, du skal vide, er, at du selv kan vælge, om du vil betale en fast eller variabel pris på den strøm, I bruger derhjemme eller i din virksomhed. Det afhænger nemlig af den elaftale, du vælger. Har du en fast pris på din elaftale i dag? Så kan du nemt og hurtigt skifte til et selskab, der tilbyder variable elpriser. Og der er en grund til, at vi fremlægger det på denne måde. Læs blot med.

Mange har en holdning til, om det er bedst at have variable elpriser på sin elaftale eller fast pris på den strøm, man bruger, men de færreste kender egentlig til, hvordan de to typer elpriser adskiller sig fra hinanden – og måske endnu vigtigere:

  • Hvilke fordele og muligheder der rent faktisk ligger i valget af variable elpriser frem for fast elpris, hvilket for langt de fleste vil betyde en besparelse på lang – og ofte også kort – sigt.

Kort fortalt – forskellen på variabel og fast elpris

Den overordnede forskel er, at du med fast pris betaler den samme fastlåste pris på din strøm hen over en længere periode, hvor du har bundet dig til denne faste pris. Det kan være fx tre måneder eller et helt år. Derimod kan elprisen med variable strømpriser både stige og falde fra time til time hele døgnet rundt.

Den variable elpris følger nemlig markedsprisen på el – den såkaldte elspotpris. Med variabel strømpris betaler du lige præcis det, som én kWh koster netop i den time, hvor du bruger den.

Hvad er fast elpris? Den trygge, lidt dyrere variant i det lange løb

En stor del af de energiselskaber, der tilbyder fast pris på el, forsøger at skabe en opfattelse af tryghed omkring fastprisaftalen og -produktet, idet du altså kommer til at betale en fast, stabil pris på din elaftale og dermed altid ved, hvad din elregning lyder på. Fast pris på el giver altså ingen ubehagelige overraskelser. 

Hvor dyr eller billig din faste elpris er, afhænger af tidspunktet, hvor du har skrevet under på din elaftale. Således kan fast elpris sagtens være billigere i en bestemt måned eller et kvarter, hvor markedspris på el ligger højt. 

Det kan altså være en fordel i enkelte, korte perioder, men i det lange løb vil det være billigst at følge den fluktuerende markedspris. Det gælder især, hvis du sørger for at planlægge dit strømforbrug en anelse, så du bruger de mest strømslugende elapparater i dit hjem – som du ikke kan undvære – på tidspunkter, hvor strømmen er billigst.

Grunden til, at det kan være dyrere i længden, er, at med en elaftale med fast pris kan elselskaberne vælge at sætte prisen på el op, hvis det har været en underskudsforretning at tilbyde el til en fast lav pris det foregående kvartal. Elselskaberne skal jo helst tjene penge som virksomhed. 

Den tryghed, som fast elpris giver, mener mange, at man ikke kan opnå med variable elpriser. Men sådan forholder det sig nu langt fra i praksis.




Hvad er variable elpriser – den fleksible og profitable løsning

Men hvorfor så vælge variable elpriser frem for fast pris på el? Jo, det er der faktisk en del gode grunde til. Hele humlen og grunden til, at du skal vælge en elaftale med variabel elpris, er, at du har 100 % mulighed for altid at udnytte de tidspunkter, hvor strømprisen er billig. I perioder, som den vi er i nu i 2022, hvor der er større udsving i elspotprisen, som betyder, at den kan svinge med flere kroner fra time til time, kan det kræve en anelse mere planlægning, men det betaler sig virkelig.

Set i lyset heraf er en af de største fordele ved en variabel elpris altså, at du i modsætning til en fast pris på el ikke er låst fast på en dyr aftale – tværtimod.

Hvorfor svinger den variable elpris?

Der er mange faktorer, der bevirker, at markedsprisen på el svinger fra time til time. Det drejer sig blandt andet om:

  • Udbud og efterspørgsel: I tidsrum, hvor der er stor efterspørgsel på el (fx mellem 17-20), vil strømmen være dyrere, mens strømmen er billigst om formiddagen og om natten, hvor der er mindre pres på elværkerne. 
  • Vejret: Når der er gang i produktionen af bæredygtig el, falder prisen også. Det gælder fx, hvis det blæser rigtig meget, og vindmøllerne genererer mere strøm, end vi når at bruge. Eller hvis der har været så kraftig regn, at vandværkerne bugner med strøm, der blot venter på at blive omsat til en lækker lasagne i din ovn. 

Markedsprisen på el fastsættes på den paneuropæiske elbørs Nord Pool.

Vælg variabel strøm, fordi:

  • Du (og evt. familien) har et helt almindeligt elforbrug, eller I har et højere elforbrug end gennemsnittet. 
  • Du har elbil – så kan du nemlig lade den op, når elprisen er lavest og dermed spare penge. 
  • Du har varmepumpe (eller måske elradiator). Den slags trækker nemlig meget strøm. 

Du vil gerne have den billigste elaftale i længden. Strøm er uundværligt i den moderne verden. Derfor mener vi også, at det ikke skal koste mere end absolut nødvendigt at bruge strømmen. Få en variabel elprisaftale og brug strømmen, når den er billig.

Det handler som sagt om at planlægge dit elforbrug en anelse, når du vil have den maksimale besparelse ud af at have en variabel elpris. Tjek elprisen time for time, og flyt størstedelen af dit og familiens strømforbrug – så vidt muligt – til de billigste timer af døgnet. Vask tøj om natten, bag lasagnen om formiddagen, udskyd opvaskeren til nattetimerne, og lad elbilen, mens alle sover.

Vælg fast elpris, hvis du …

Det er som nævnt stort set altid billigst at have en variabel strømprisaftale, men i enkelte tilfælde kan det dog betale sig for dig at have en fastprisaftale på el. Nemlig hvis:

  • Du er overbevist om, at priserne vil blive ved med at stige voldsomt, så de billige perioder forsvinder mere eller mindre. 
  • Du kun bruger meget lidt strøm, og hovedparten ligger i de billigste timer (ofte om formiddagen og om natten).
  • Du ikke har tid og overskud til at følge med i strømprisernes udsving i løbet af dagen. 
  • Du ikke har mulighed for at flytte dit elforbrug til andre tidspunkter. Husk, at de fleste nye husholdningsmaskiner har en ’udskudt start’-funktion, så du fx kl. 20.00 kan sætte maskinen til først at køre kl. 02.00, hvor strømmen med stor sandsynlighed er billigere.

Få variabel elpris hos nettopower

Vi tilbyder hos nettopower udelukkende variable elpriser til vores kunder – også betegnet som ”spotprodukter”. Det er og bliver den billigste måde at få el på, fortæller vores mange års erfaring med tilfredse kunder os. 

Hos nettopower opererer vi kun med variable priser, da vi mener og har erfaret, at det er det billigste for vores mange tilfredse kunder.

I modsætning til mange af de store elselskaber, der overvejende fokuserer på faste priser, tager vi hos nettopower et andet valg. Vi vil nemlig være den billigste løsning for dig – og det er i vores optik variable elpriser sammenlignet med fast pris på el.




Nu er du forhåbentligt blevet klædt godt på til at træffe en beslutning om, hvilken type elaftale der er den rette for dig. Du kan læse meget mere om nettopowers elpriser på vores hjemmeside, hvis din interesse er blevet vakt. Husk, vi altid har plads til en mere på holdet. 

Vil du gerne melde dig ind i nettopower? Så kan du gøre det allerede i dag lige her. Udfyld med dine personlige oplysninger, så klarer vi resten af flytningen fra dit gamle elselskab.