Med varslinger om stigende elpriser, retter rigtig mange forbrugere netop nu opmærksomheden mod deres elforbrug. Det giver god mening, for der kan være rigtig mange penge at spare ved blot at kigge med kritiske øjne på det månedlige elforbrug og på familiens adfærd i hverdagen.
En familie i Danmark med to voksne og to børn bruger i gennemsnit 4.400 kWh om året. En elpris på 2,7 kroner pr. kWh giver en samlet årlig eludgift på 11.880 kroner. Med det sagt kan langt de fleste familier sagtens skrue lidt ned for de helt store strømslugere, forbruge strøm på mere fordelagtige tidspunkter og rette op på hverdagens dårlige vaner for på den måde at nedbringe elforbruget.
Det er ikke kun for pengepungens skyld, at det er fornuftigt at rette blikket mod familiens elforbrug. Medmindre du udelukkende bruger grøn strøm, er strømmen også en miljøbelastning, der under produktion udleder CO2. Der er altså masser af gode årsager til at kigge nærmere på dit og familiens elforbrug. Vi guider dig, så du bliver godt klædt på til at danne dig et overblik over jeres elforbrug.
Det er ikke alle stikkontakter i hjemmet, der forbruger lige meget strøm – forstået på den måde, at de elektriske apparater i dit hus har forskellige strømbehov. Nogle sluger meget strøm og andre knap så meget. Derfor kan et godt første skridt være at nedbringe den daglige brug af de mest strømslugende apparater.
Ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet bruger danskerne det meste af deres strøm på underholdning, tv, vask og hårde hvidevarer. 20 procent af elforbruget går til vores forbrug af streaming, spil og musik, mens 15 procent bruges af fjernsynet, og hele 36 procent bliver slugt af hårde hvidevarer, som tørretumbleren, vaskemaskinen og køleskabet.
Mens nogle poster, som eksempelvis køleskabet og fryseren, er svære at skære ned på, kan du med fordel kigge mod din tørretumbler og din vaskemaskine. Spørg dig selv, om det er nødvendigt at tørretumble dit tøj – måske kan tøjet hænge til tørre udendørs, i bryggerset eller i vaskekælderen? Vaskemaskinen kan du med fordel fylde helt op, inden du starter den, og vær samtidig skarp på, om tøjet virkelig trænger til en vask, eller om en udendørs luftning kan være tilstrækkelig.
Når du køber nye, elektriske apparater, er det også en rigtig god ide at vælge produkter med en fornuftig energimærkning. Alle hårde hvidevarer kategoriseres med et mærke, og A er det bedst energimærke.
Det er faktisk ikke ligegyldigt, hvornår du sætter vaskemaskinen i gang eller sætter elbilen til opladning. Strøm er typisk billigst om natten. Det skyldes, at det er det tidspunkt, hvor der er mindst efterspørgsel på strøm i de danske hjem.
Der kan altså være rigtig god grund til at lade opvaskemaskinen køre om natten eller sætte vaskemaskinen i gang, inden du går i seng. Elbilen kan du med fordel koble til laderen i de sene aftentimer, så den kan tanke masser af billig strøm, mens du sover. Dit samlede elforbrug bliver naturligvis ikke mindre af at forbruge strøm om natten, men du betaler typisk en mindre pris for dit forbrug af el.
Hvis du bor sammen med andre, en partner eller har hjemmeboende børn, er det en rigtig god ide at tage en fælles snak om jeres elforbrug. Det er selvfølgelig ikke kun dig som enkeltperson, der har ansvaret for familiens forbrug af el. Det er derimod et fælles ansvar.
Lad børnene øve sig i at slukke lyset efter sig, og bliv enig med din partner om, hvordan og hvornår I vasker tøj, bruger opvaskemaskinen og lignende. Det kan blive en rigtig god vane, hvis alle i familien gør bevidsthed om elforbrug til en naturlig del af hverdagen. På den måde sikrer I, at alle arbejder sammen om det samme mål, ligesom bevidsthed om el bliver en del af børnenes opdragelse.
Udover at tjekke dit elforbrug, dine elapparater og familiens adfærd i hverdagen, er der en ekstra og ret væsentlig ting, I kan gøre for at nedbringe jeres elregning. Det er nemlig meget forskelligt, hvilke priser elselskaberne i Danmark kræver pr. kWh. Selvom det nogle gange er et spørgsmål om ører, når det kommer til, hvad de enkelte elselskaber kræver for en kWh, kan forskellen gøre en stor forskel på årsbasis.
Hvis du for eksempel betaler 3 kroner pr. kWh, men skifter til et elselskab, der kun tager 2,7 kroner pr. kWh, vil du med et elforbrug på 4.400 kWh om året spare 1.320 kroner om året. De penge kan du garanteret bruge på sjovere ting end el.
Samlet set er der fire gode råd, du kan tage med dig videre, når du skal i gang med at kigge på dit eller familiens elforbrug.