Elprisen time for time: Planlæg dit elforbrug, og spar penge

Med lidt snilde og en smart finte kan du tage skeen i egen hånd og sørge for, at din elregning ikke stikker fuldstændigt af, selv om de gennemsnitlige elpriser stiger. 

Vi har nemlig lavet et værktøj til dig, som er en vaskeægte sparefinte. Den sparefinte kommer vi tilbage til lidt senere.

I lang tid har danskerne haft nogenlunde den samme tilgang til deres elforbrug. Nemlig ingen. Det hele kørte bare af sig selv. Mange har måske for vane altid at slukke lyset, når de forlader et rum, men har ellers vasket tøj, startet opvasker og tørret håndklæder på elhåndklædetørreren, når det lige passede bedst ind i deres hverdagsrutine. 

Denne laissez-faire-tilgang til strømforbrug gav også rigtig god mening for blot 1-2 år siden. Her havde strømpriserne nemlig ligget ret stabilt ret længe. Strømprisen gik aldrig over 1 krone, og det gav ikke store udsving på elregningen at bruge strøm, medmindre du svøbte hele dit hus og din have i julelys i en hel måned. 

 

Finte: Planlæg dit strømforbrug, og spar penge

Lad os prøve en gang at finde nogle tal frem, så du kan se, hvorfor det er så smart at bruge vores nye live-oversigt, som viser dagens elpriser time for time, til at lægge dit elforbrug, når strømprisen er lavest.

En gennemsnitlig dansker bruger – ifølge Dansk Energi – omtrent 1.500 kWh om året.
En gennemsnitlige familie med to voksne og to børn bruger cirka 4.000 kWh om året. 

I tredje kvartal 2020 lå elprisen på 2,10 kroner ifølge Forsyningstilsynet, hvilket giver den danske familie en gennemsnitlig elregning på 8.400 kroner, mens en single vil skulle af med 3.150 kroner. 

Nu spoler vi frem til første kvartal 2022, hvor elprisen steg voldsomt. Den gennemsnitlige elpris i første kvartal lå således på 3,21 kroner. Konsekvensen for den danske familie er en elregning på 12.840 kroner, mens single måtte synke en elregning på 4.815 kroner. 

I skrivende døgn er gennemsnitsprisen på el helt oppe på 5,57 kroner. Den svinger naturligvis både over og under 5,57 kroner. Det kan dermed have stor betydning for din eludgift, at du har mulighed for at bruge dine elapparater, når strømmen er billigst. 

 

 

Kom godt i gang med at bruge live-oversigten

Hos nettopower får du strøm med variabel pris. Det betyder, at din elpris ikke er fastlagt på et bestemt niveau, og at du har mulighed for ‘selv at bestemme’, hvad du vil give for din strøm. Det skal forstås på den måde, at du kan vælge at vaske dit vasketøj, lige præcis når strømprisen rammer det laveste punkt. Du betaler nemlig for det strømmen koster netop i den time, hvor du bruger den. 

Live-oversigten viser elprisen time for time hen over indeværende døgn. Oversigten opdateres hver dag mellem kl. 13.00-15.00. På den måde kan du se, når strømprisen falder. Hvis det er kl. 01.00 om natten, sætter du blot fx din opvasker på udskudt start. Vupti, så sparede du lige penge der.

Besøg siden og se elpriser time for time her.

 

Hvornår er der billig strøm?

Vil du gerne finde det billigste tidspunkt at sætte elbilen eller elcyklen til at lade? Så kommer her en oversigt over, hvordan elprisen som regel udvikler sig hen over et døgn. Der kan naturligvis være store forskelle fra døgn til døgn, men forklaringen herunder er en god tommelfingerregel at have i baghovedet, når du skal aflæse graferne over elpriser. 

7.30-8.30: Danmark står op, tænder ovnen, fylder opvaskeren og starter den og tænder lys i huset. Efterspørgslen på el stiger. Det samme gør prisen. 

Formiddag: Hen ad formiddagen flader elprisen ud og falder som regel også, fordi folk er taget på arbejde, og de danske hjem står ubrugt. Strømprisen er dermed jævn svingende i løbet af dagen. 

16.00 og frem: Bilerne med de arbejdende danskere lander i indkørslerne igen. Lyset bliver tændt. Det samme gør computer, tv, spillekonsoller, tørretumbler og meget andet. Der er stor efterspørgsel på el om eftermiddagen og hele aftenen. Derfor er prisen sædvanligvis også høj.

22.00-23.00: Her begynder prisen at falde igen, fordi folk smutter under dynerne og slukker alt i huset. 

Nat: Prisen på el rammer næsten altid døgnets laveste punkt i nattetimerne, hvor der er mindst efterspørgsel på el fra forbrugerne. Det er som regel her, du skal slå til og få sat de strømslugende maskiner i gang.

 

Hvad kan du mere gøre for at spare på el?

Vi skal dog huske, at lavere elpriser ikke ændrer dine elvaner. De lave priser gør det blot smartere og mindre udgiftstungt at køre de helt store strømslugere i hjemmet, som simpelthen er nødvendige.

Du gør samtidig miljøet en tjeneste ved at bruge strøm, når elprisen er lav. Her kommer strømmen nemlig oftest fra vedvarende energikilder som vand, sol og vind. Men vil du virkelig slå et slag for klimaet og spare endnu mere på dit elbudget, så er der heldigvis mange flere ting, du kan gøre.

Vores 4 bedste spareråd:

  • Fyld altid opvaskemaskine og vaskemaskine.
  • Vask ved lavere temperaturer.
  • Undgå at bruge tørretumbler.
  • Hiv stikket ud, og undgå standby-forbrug. 

Kombinér disse spareråd med, at du bruger strøm på de billigste tidspunkter af døgnet. Så gør du alt, hvad du selv kan, for at holde din elregning i bund.