Grønnere elforbrug

Der kommer mere og mere fokus på den grønne omstilling i Danmark, hvor målet er, at vi skal være helt fri af fossile brændstoffer i 2050. Mange danskere stiller derfor sig selv spørgsmålet ”hvordan får jeg et grønnere elforbrug?”

Her på siden ser vi nærmere på, hvad grøn energi og grøn strøm er for en størrelse. Vi hjælper dig også med at få et grønnere elforbrug, så du både kan spare på elregningen og reducere din egen CO2-udledning.

 

Hvad er grøn energi?

Grøn energi har mange navne og omtales også som vedvarende energi og bæredygtig energi. Grøn energi defineres bredt som en måde at anvende energi, der opfylder nutidige generationers behov uden at forringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov. Ud fra denne definition kan energikilder såsom vindenergi, solenergi og vandenergi betragtes som grønne energikilder. Desuden fremhæves atomkraft af nogle som en bæredygtig energikilde, men der er ikke bred enighed om, hvor bæredygtig atomkraft egentlig er.

Fælles for al grøn energi er, at der udledes minimale mængder af CO2, og derfor er det de bedste løsninger på de globale klimaudfordringer. De kan erstatte behovet for fossile brændstoffer såsom kul, olie og gas, som belaster miljøet væsentligt. Med en generel omstilling til grøn energi slipper vi desuden for at bruge mange ressourcer på at udvinde og distribuere fossile brændstoffer.

Udviklingen har været ganske klar i de seneste årtier: Fossile brændstoffer bliver udfaset, og der bliver brugt mere og mere grøn energi. Med tiden vil Jordens lagre af olie, kul og gas blive tømt, og derfor bliver fremtiden præget af grøn energi som den primære energikilde. Der bliver desuden forsket meget i produktionen af grøn energi, som løbende bliver mere effektiv.

 

Hvad er grøn strøm?

Et grønnere elforbrug er for mange et fokuspunkt, som både kan nedbringe elregningen og husholdningens udledning af CO2. I lyset af de seneste års stigende energipriser, hvor elpriserne har været på himmelflugt, har flere og flere danskere overvejet, hvordan de kan reducere deres elforbrug.

Det helt store spørgsmål, som du måske også har undret dig over, er, hvad grøn strøm helt præcist betyder. Sagt på en simpel måde dækker begrebet ”grøn strøm” over produktion af strøm, som har en minimal udledning af CO2.

Den strøm, der kommer ud til dine stikkontakter, leveres gennem det danske elnet og kommer fra flere forskellige energikilder. I starten af 1990’erne blev langt det meste af strømmen i Danmark produceret på store kuldrevne centrale kraftværker.

I dag er situation væsentligt anderledes. Noget af strømmen bliver stadig produceret på centrale kraftvarmeanlæg, som gør brug af kul, olie og naturgas samt på decentrale kraftvarmeanlæg, der benytter biobrændsler. 

En stigende del af strømmen bliver dog produceret ved hjælp af vedvarende energikilder såsom vind, vand og sol, og det er denne del, vi under ét begreb kalder grøn strøm. Især de danske vindmøller står for en stor del af vores produktion af grøn el. Læs mere om udviklingen i produktionen af den danske strøm hos Energinet, som ejer de højspændingsledninger, der bringer strømmen ud til dig.

 

Hvordan får jeg et grønnere elforbrug?

Det kan måske føles svært som en lille husstand i et stort samfund at have den store påvirkning på den grønne omstilling i Danmark. I sidste ende er det dog i høj grad op til os som forbrugere at sørge for, at vi bliver et grønnere land, da vores samlede forbrugsvaner har en stor effekt.

En grøn adfærd med grønne forbrugsmønstre er i stigende grad blevet moderne. Der er større fokus på, at vi som individer belaster miljøet mindre og reducerer vores udledning af CO2. Derfor tænker mange også på, hvordan de kan få et grønnere elforbrug.

Som nævnt bliver vores strøm produceret ved hjælp af mange forskellige energikilder. Af alle disse er de største udledere af CO2 de centrale kraftvarmeanlæg, som producerer strømmen ved at brænde kul, olie og gas af. For at få et grønnere elforbrug er din opgave at minimere dit forbrug af strøm, som kommer fra kilder, der benytter fossile brændstoffer. Hvordan gør man så det i praksis?

Løsningen er faktisk ganske enkel. Elmarkedet er struktureret på en måde, som betyder, at den billigste strøm også er den strøm, der har det mindste CO2-aftryk. Ved at bruge din strøm på tidspunkter, hvor den er billigst, kan du dermed få et grønnere elforbrug.

Årsagen til dette er, at de store centrale kraftvarmeanlæg ikke producerer strøm for fuld kraft, hvis der ikke er stor nok efterspørgsel efter deres strøm. De tidspunkter, hvor elprisen er lavere, er også de tidspunkter, hvor efterspørgslen er lavere. Når du bruger strøm i disse tidsrum, kommer en mindre del af din strøm altså fra den CO2-tunge produktion. I stedet kommer en større del af din strøm fra vindmøller og andre grønne energikilder.

 

Tips til at få et grønnere strømforbrug

For at få et grønnere elforbrug er opgaven ligetil: Du skal have flyttet mere af dit forbrug over på tidspunkter, hvor strømmen er billigere. Generelt er dette i nattetimerne fra kl. 00.00 til 06.00 og i weekenderne. Strømmen bliver dog også billigere, når det blæser meget, eller når Solen skinner, da vindmøllerne og solcellerne kan producere mere grøn strøm. Du kan tjekke elpriserne time for time, så du kan se, hvornår prisen er billigst, og planlægge dit strømforbrug ud fra dette.

Et godt tip er derfor at vaske tøj og lade opvaskemaskinen køre om natten. Vent også med at sætte elbilen til ladning til om natten, så I kan flytte jeres forbrug over på de billigste timer på døgnet. Husk at slukke elektronik og lamper, når du ikke længere bruger dem, og overvej at købe mere energieffektive apparater.

Tænk også over, hvordan du bruger din strøm, og om den kunne bruges mere effektivt. Hvis du fylder vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op, før du starter dem, kan du nøjes med færre vaske i løbet af en måned. I perioder, hvor der er stort pres på elnettet, primært fra kl. 17-20 i hverdagene, er det en god idé at vente med at bruge apparater, der bruger meget strøm. Overvej desuden, om I kan skrue ned for varmen om vinteren.

Gør det også til en udfordring for dig selv og din husstand at forsøge at mindske jeres elforbrug. Med de stigende elpriser er der for mange mennesker nærmest gået konkurrence i, hvor meget man kan reducere sit forbrug. Det behøver ikke at være kedeligt at få et grønnere elforbrug.