Hvor kommer din strøm fra?

Erhvervs- og interesseorganisationen Dansk Energi har lavet en glimrende elguide til, hvor strømmen kommer fra. Vi har fået lov til at bruge løs af materialet og den mulighed kunne vi selvfølgelig ikke sige nej til. Som de fleste ved, så kan elmarkedet være ret kompliceret, men med gode billeder har Dansk Energi formået at gøre noget kompliceret ret enkelt.

Vi får tit spørgsmål til, hvor strømmen kommer fra og om den er anderledes, hvis man køber den hos NettoPower frem for en af vores konkurrenter. Svaret er at strømmen er den samme uanset, hvor man køber den – men, hvor strømmen kommer fra et lidt mere kompliceret at svare på. På billeder nedenunder kan man se, at en gennemsnits kWh i 2015 bestod af 58% vind, vand og sol og 19% kul og så videre. Derudover kan man se, at Danmark er fundet forbundet med Norge, Sverige og Tyskland via store elkabler og ledninger. Det betyder, at strømmen i din stikkontakt er en blanding af strøm vi i Danmark selv producerer og norsk vandkraft, svensk e-kraft og tysk kulkraft.

Det er også spændende at se, hvordan el bliver grønnere. På billeden nedenfor kan man se, hvordan vind, sol og biomasse fylder mere i el-produktionen. Det betyder så også, at CO2-udledningen falder. Du betaler faktisk også flest skatter og afgifter på el selvom det belaster klimaet mindst (sammenlignet med benzin og kød).

Apropos skatter og afgifter, så fylder det, som de fleste har oplevet, desværre meget på elregningen. Faktisk har vi, I Danmark, den tungeste energibeskatning.

Det er blot nogle få punkter i elguiden fra Dansk Energi, som er ret sjov at tage et kig i for at få et overblik og anderledes syn på, hvor strømmen i Danmark kommer fra.

Andre links: 
Elguiden

Nyhed / 13 juni 2017