Variabel elpris: Alt, du skal vide

En elaftale med variabel elpris kan for de fleste danskere være vejen til en billigere elregning, fordi den giver dig de bedste forudsætninger for at udnytte elprisen, når den er lav. På den måde kan du spare på den pris, som du giver for hver kWh, som du nu bruger.

Tag med os, når vi i dette indlæg går i dybden med variable elpriser.

Vi kommer omkring både fordele og ulemper ved variabel elpris, hvordan du opnår den størst mulige besparelse, hvad den variable elpris er sammensat af, og hvordan du finder ud af, om du har variabel pris på din elaftale. Det kan forhåbentligt gøre det lettere for dig at afgøre, om variabel eller fast elpris er den bedste løsning for dig.

 

Hvad er variabel elpris?

Når du har en elaftale med variabel strømpris, følger din elpris den aktuelle markedspris for el. Du betaler altså det, som én kWh aktuelt koster i netop den time, hvor du bruger den. I timer, hvor der er stor efterspørgsel på el, er strømmen dyrere, hvorimod prisen er lavere, når efterspørgslen er lav. Markedsprisen varierer og kan både falde og stige fra time til time.

Variabel elpris adskiller sig fra fastpris ved, at den svinger i løbet af døgnet, hvor en fastprisaftale på el kører med den samme fastlagte pris hele døgnet.

 

Hvordan er den variable pris på el sammensat?

Den variable spotpris på el ændrer sig efter markedsprisen på den nordiske elbørs, Nord Pool. Når strømmen handles på elbørsen, betales en ren, rå strømpris. Den elpris, som du giver, er sammensat af flere forskellige elementer.

Oven i den rå strømpris kommer transport af strømmen, elafgifter og moms. Kort kan det siges, at det er netselskabet, der opkræver betaling for eltransport. Momsen betaler du af alle elprisens delelementer. Energinet og staten opkræver derudover en række afgifter og gebyrer.

Din variable elpris er således sammensat af:

Din elpris = Rå elpris + transport + elafgift + moms.

 

 

Fordele ved variabel elpris

De fleste vil kunne spare penge på den lange bane med en elprisaftale, der tager udgangspunkt i variable elpriser. Men det er især en fordel for dig, der bor i en større husholdning, hvor I har et højt strømforbrug og samtidig har mulighed for at flytte meget af strømforbruget til de timer, hvor spotprisen på el er lav.

Den absolut altoverskyggende fordel ved at have variabel elpris er, at du kan udnytte billige dagspriser på el, hvilket giver besparelser på dit elforbrug, som du går glip af, hvis du har fast elpris.

Når du har el med variabel timepris, har du en oplagt mulighed for at spare penge på din elregning ved at bruge strømmen, når den er billigst, forudsat at du er villig til at holde dig ajour med spotprisen. Det kan du gøre via vores liveoversigt eller vores elpris-app.

 

Ulemper ved variabel elpris

Det kan være svært at se nogle direkte ulemper ved en elaftale med variable elpriser, men i princippet kan du tilfældigvis komme til at bruge strømmen, når den er dyrest.

Efterhånden er de fleste dog begyndt med at planlægge deres strømforbrug som konsekvens af de seneste måneders udvikling, men hvis du stadig hænger lidt i bremsen i forhold til planlægningen af strømforbruget, er der naturligvis risiko for, at du rammer de dyreste tidspunkter.

Fx rammer du dem, hvis du hver dag efter arbejde – måske omkring kl. 16:30 – sætter en tøjvask over, starter tørretumbleren, tænder fjernsynet, putter stegen i ovnen, sætter elbilen til opladning og tænder en masse lys. Denne rytme følger langt de fleste helt naturligt, og derfor er strømmen også dyrest om eftermiddagen og tidligt på aftenen.

 

Få mest ud af din variabel elpris med 4 nemme tips

Her følger fire hurtige tips til, hvordan du kan få den maksimale besparelse på elregningen ved at have variabel elpris. Her fokuserer vi på at flytte forbruget af de store strømslugende apparater, som du ikke rigtigt kan undgå at bruge. Det handler altså ikke om at slukke lys, se mindre TV eller vaske ved lavere temperaturer.

Du kender ikke den aktuelle strømpris; det er første skridt. Du skal finde en metode, som du kan gøre brug af for at holde dig orienteret om elprisens udsving time for time.

1. Brug en app til elpriser, som viser dig elprisen i realtid og for hele indeværende døgn time for time.

Du kender den aktuelle variable pris på strøm, og du har fundet ud af, hvornår strømmen er billigst netop i dag.

2. Sæt en tøjvask over med udskudt start, så størstedelen af vasketiden rammer den billige elpris. Det er en god idé at sætte den til at starte, før elprisen rammer sit laveste.
Det samme smarte trick gælder naturligvis også for elbilen, tørretumbleren (hvis den er absolut nødvendig) og opvaskemaskinen.

3. Planlæg din aftensmad, så du ikke skal bruge ovnen i det dyreste tidsrum, som sædvanligvis er mellem klokken 17.00-20.00. Har du hjemmearbejde, kan du fx bage lasagnen om formiddagen, så den kun skal opvarmes ved aftensmadstid.

Du husker selvfølgelig også at holde aktivt øje med, hvornår på dagen elprisen er højest. Dette planlægger du også efter.

4. Sørg for at have så lidt som muligt tændt, når prisen er højest. Du bør undgå at bruge vaskemaskine, tørretumbler, TV, opvaskemaskine, lys, standby-strøm, apparater til opladning (fx til elbil, smartphone eller bærbar), ovn og kogeplade.

 

Kan det betale sig at have variabel pris på sin strøm?

Der kan ikke gives et entydigt svar på, om det altid er rentabelt for dig at vælge en elaftale med variabel strømpris frem for en fastprisaftale på el. Dog vil langt de fleste husstande kunne spare penge på at have en variabel elprisaftale i en længere periode.

Der er nogle faktorer, som taler for, at det næsten med sikkerhed kan betale sig med variabel pris. Det kan bl.a. betale sig, hvis:

  • du har en elbil
  • du er en del af en husstand, som har et højt strømforbrug, hvor du samtidig har mulighed for at placere dit elforbrug, når prisen er lavest.
  • du har en varmepumpe.

Det betyder dog ikke, at det ikke kan betale sig for dig at køre med variabel elpris, hvis du bor alene og ikke bruger meget strøm. Når strømprisen er lavest, er den nemlig markant lavere end en eventuel fastpris, hvorfor det altså alligevel kan give mening med variabel elpris. Hvor meget lavere den er, afhænger af, hvilken elpris fastprisaftalen på el er lukket på.

 

Er min elpris variabel?

Du kan se på din elregning, om du betaler en fast eller variabel elpris. Når du har variabel elpris, skifter prisen fra time til time, og det vil fremgå af din elregning. Er du kunde her hos nettopower, har du allerede variabel elpris. Det er nemlig den løsning, som vi tilbyder vores kunder.

Er du ikke kunde endnu, og kunne du godt tænke dig variabel elpris? Så meld dig ind med det samme ved at udfylde tilmeldingsformularen. Så klarer vi resten for dig.