El- og gaspriserne tordner i vejret

Siden nytår er priserne på el og gas steget markant, og det går selvfølgelig ud over forbrugernes pengepung. Faktisk er prisen på el blevet tre gange dyrere det seneste år, mens prisen på gas er blevet intet mindre end seks gange dyrere. Det er selvfølgelig kedelige nyheder, men heldigvis findes der flere måder, hvorpå du selv kan sørge for at få vendt kurven og sparket regningen ned igen. Men det vender vi tilbage til senere.

 

Først tager vi et lille kig på, hvad det er, der har været med til at få priserne til at stige til vejrs. 

Hvorfor er priserne på el og gas steget? 

Det kommer nok ikke som noget chok for de fleste, at genåbningerne efter corona har fået efterspørgslen på energi til at stige og har drevet priserne opad. Priserne stiger, når efterspørgslen stiger, og derfor er dette en af grundene til, at priserne på el og gas er højere i år sammenlignet med sidste år.

 

En anden forklaring på de høje priser er vejret. I Nordvesteuropa har vi haft en del mindre vind om sommeren, end vi plejer. Det har betydet, at de danske vindmøller ikke har kunnet levere den ønskede mængde strøm. 

 

Derudover har det regnet en del mindre i Sverige og Norge end normalt. Det har resulteret i, at de nordiske vandkraftværker har været tvunget ned i omdrejninger, hvilket betyder, at de ikke har produceret lige så meget billig vandkraft som tidligere. Det betyder også, at de danske elnet har været mere afhængige af strøm fra kraftværker, som er drevet af fossile brændsler, hvilket gør det hele en del dyrere.

Genåbningerne efter corona i lande som USA og Kina har gjort, at efterspørgslen på gas er steget.
Gaslagrene rundt omkring i verden er generelt mindre fyldte end normalt på denne tid af året.
Dette skyldes blandt andet, at vinteren og foråret har været koldere verden over.
Kombinationen af den store efterspørgsel på naturgas og den generelle mangel har betydet, at prisen på naturgas er blevet seks gange dyrere det seneste år.

Tre gode råd til, hvordan du får barberet din el- og gasregning ned

Hos nettopower kan vi sagtens forstå, at de stigende priser på el og naturgas giver lidt uro i maven. Du kan desværre ikke gøre noget, som får priserne til at falde igen. Til gengæld kan du, ved at følge nogle simple råd, få barberet lidt af din el- og gasregning. 

 

  1. Tag et kig på din leverandør. Kan det gøres billigere? Der findes et hav af forskellige muligheder, så derfor er det vigtigt, at du udforsker markedet, og at du får dig sat ind i de forskellige typer af ordninger. Selvom en leverandør måske ser billigere ud ved første øjekast, så er det vigtigt, at du går priserne efter i sømmene. Er momsen regnet ind i prisen? Skal du betale for abonnementsgebyrer? Og er du bundet af en bindingsperiode?
  2. Følg simple råd. Sluk for apparater, som står på standby. Fyld din vaskemaskine og opvaskemaskine helt op, inden du trykker på tænd-knappen. Brug tørresnoren i stedet for tørretumbleren. Sluk for lyset, når du ikke bruger det, og skift dine glødepærer ud med LED-pærer. Skær ned for forbruget af elektronik. 
  3. Hold øje med dit forbrug. Følger du med i dit forbrug regelmæssigt, kan det faktisk medvirke til store besparelser, da du bliver mere bevidst om, hvor højt dit forbrug er. Når du er opmærksom på dit forbrug i hverdagen, bliver du for eksempel automatisk bedre til at slukke lyset, når du forlader et rum. Du bliver generelt bare mere opmærksom på, hvor du kan spare. Gør det eventuelt til en vane at skrive tallet på din elmåler ned fra måned til måned, så du kan sammenligne forbruget fra måned til måned. 

 

Bliv klogere på, hvordan du ellers kan skære lidt på regningerne
Energistyrelsen har selv taget de store prisstigninger seriøst og lanceret deres eget site med gode råd til, hvordan du kan skære ned på dit energiforbrug og spare penge. På SparEnergi.dk finder du mange gode råd og tips, inspirerende cases og digitale værktøjer, som kan hjælpe dig med at hakke noget af din energiregning af. 

Du kan også læse her, om du kan få naturgas.

 

Energistyrelsen tilbyder desuden også gratis telefonrådgivning, hvor du kan ringe ind og få gode råd til, hvordan du sparer på energiregningen. Tjenesten er ganske gratis og kan benyttes af alle borgere, som er bekymrede over de stigende priser. 

 

Har du behov for yderligere tips til, hvordan du sparer på regningerne? Læs vores blogindlæg med 5 gode sparetips, eller download vores white paper med hele 10 sparetips