Sparetips med nettopower

Vil du gerne spare ekstra meget på din elregning? Vi har samlet fem skarpe sparetips, så du effektivt
kan spare på strømmen.

Hjem / Sparetips

Sparetips

Spar strøm – det betaler sig bogstaveligt talt

Udgifter til elforbrug er for de fleste en træls og ærgerlig udgiftspost. Så hvorfor ikke spare på strømmen? Læs med nedenfor, hvor vi giver dig fem sparetips til, hvordan du nedsætter dit elforbrug – til glæde for din pengepung og miljøet.

Det er nok de færreste, der bliver opløftede og glade, når deres elregning dumper ind med posten eller pr. e-mail. Og særligt ikke hvis regningen er tårnhøj. Ikke desto mindre er elregningen et tvingende ”nødvendigt onde” for dig – for uden strøm og el er det svært at få en hverdag til at løbe rundt i de fleste husstande. Det er trods alt strømmen, der muliggør, at du kan anvende køleskabet, fryseren, computeren, mobiltelefonen og mange andre elektriske apparater og systemer.

Danmarks Statistik har offentliggjort tallene for energiudgifter i Danmark, og her ser vi et tydeligt fald fra 2011 til 2016 på hele 35 %. Dog er eludgifterne for husstande kun faldet med 7,5 %. Denne difference betyder, at husstandene altså er 27,5 procentpoint bagud i forhold til de generelle eludgifter på landsplan, og husstandene har dermed et højere elforbrug målt på udviklingen i procent.

Med andre ord: Som dansk elforbruger spenderer du flere penge på strøm end landsgennemsnittet – og det er da ærgerligt. Det mener vi i hvert fald hos nettopower. Og det er også grunden til, at vi gerne vil ændre disse forhold, så du ikke skal betale unødigt mange kroner på din elregning.

 Derfor har vi samlet fem gode og brugbare sparetips, husholdningen kan nyde godt af. Så læs med nedenfor, og bliv klogere på, hvordan man sparer strøm ved hjælp af relativt simple forandringer i din hverdag. Det kan både nedsætte dit elforbrug og nedbringe din elregning.

Og bare rolig – gode råd er ikke dyre hos os. Du får det hele ganske kvit og frit.

Sparetip 1: Undgå for meget standby-forbrug

Når et elapparat står på standby, kan du hurtigt og nemt tænde for det. Men det er samtidig en vaskeægte strømsluger. Derfor kan du nemt spare på strømmen ved at slukke for standby.

Spar på din strøm

Spar på din elregning.

Spar på dit standby-forbrug.

Sparetips fra nettopower til dig.

Lad os lige indlede med et fiktivt og illustrativt eksempel på en gennemsnitlig husstands elforbrug fordelt på forskellige elektriske apparater. Nedenfor har vi oplistet de enkelte apparater og deres årlige elforbrug og prisen for dette:

 • Printer af ældre dato bruger: cirka 100 kWh på et år = 233,26 kroner
 • Boremaskine: cirka 100 kWh på et år = 233,26 kroner
 • Hi-fi-anlæg: cirka 50 kWh på et år = 116,63 kroner
 • TV 32 tommer LED: cirka 40 kWh på et år = 93,3 kroner
 • Stationær PC: cirka 40 kWh på et år = 93,3 kroner
 • Mikroovn: cirka 35 kWh på et år = 81,6 kroner
 • PC-skærm: cirka 20-30 kWh på et år = 70 kroner.

Priserne er gennemsnitspriser og er hentet fra Forsyningstilsynets elprisstatistik (3. kvartal).

Tager man alle disse apparaters elforbrug i betragtning samlet set, når vi her op på en samlet pris på 921,35 kroner pr. år. Dertil skal selvfølgelig medregnes yderligere udgifter, hvis man er i besiddelse af ældre udgaver af ovenstående apparater eller andre apparater, hvilket mange husstande i dag er.

Det er bestemt ikke raketvidenskab, at du med så mange elektricitetsslugende apparater i husstanden faktisk ret hurtigt og ubesværet kan reducere dit samlede elforbrug betydeligt ved udelukkende at slukke for standby-knappen. 

Derfor er vores første tip til at spare strøm ganske simpelt: Husk altid at slukke for alle dine elapparater, når du ikke bruger dem.

Som et ekstra sparetip kan vi også anbefale dig, at du anvender en elspareskinne. En spareskinne slukker for alle de tilsluttede produkter, når du slukker for hovedproduktet. Eksempelvis når du slukker dit fjernsyn, vil din tilkoblede Playstation eller oplader også automatisk slukke. På den måde overser eller glemmer du aldrig en strømslugende standby-knap, hvilket på længere sigt vil kunne mærkes direkte på din elregning.

Hvis du er kunde hos nettopower kan du faktisk se effekten af sparetip 1, da du på vores selvbetjening kan tjekke dit standby-forbrug om natten.

Sparetip 2: Kig efter energimærket – og få +PLUS på kontoen

Er du en af de mange, der har hørt om energimærket, men ikke har tilskrevet det ret stor betydning? I så fald bør du følge godt med i sparetip 2, der kan give dig +PLUS på kontoen.

Kig efter energimærket.

Spar strøm med A-produkter.

Oplev +PLUS på kontoen.

Energimærket sparer dig for strøm.

Selvom det måske ikke forekommer at være den store forskel, at dine elapparater er udstyret med et plustegn eller to eller tre, ja så kan vi godt afsløre, at det er der bestemt! Der er faktisk mange sparede penge og et reduceret strømforbrug til forskel.

Energimærket repræsenterer en mærkeordning, som bruges til at angive, hvor strømbesparende et elektrisk apparat er, og som ovenstående billede illustrerer, dækker mærkeordningen over en skala fra A til G, hvor A+++ er den absolut mest energivenlige af slagsen.

Det betyder også, at der er markant prisforskel på produkter afhængigt af deres energimærkning, da produkter højt på skalaen typisk koster mere. Ikke desto mindre vil disse produkter være en fornuftig investering på sigt, da de hurtigt kan tjene sig selv ind i kraft af sparet strøm. Størstedelen af de produkter, der hyppigt reklamerer med energimærket, er at finde inden for køkkenkategorien. Dette hænger sammen med, at 40 % af det samlede elforbrug i husstanden generelt set tilskrives køkkenet.

Lad os tage et eksempel på forskellen mellem energimærke A og A+++. Hvis man konsekvent vælger produkter med A+++ fremfor A i køkkenet, kan du faktisk opnå en besparelse på op til 2.332 kroner årligt – og dermed selvfølgelig også en tilsvarende enorm besparelse på dit elforbrug.

Nedenfor har vi oplistet et lille udpluk af hårde hvidevarer, hvor du kan opnå store elbesparelser ved at vælge det rigtige energimærke:

 • Opvaskemaskine (13 kuverter): A+++ frem for A = besparelse på 228,34 kr. pr. år.
 • Ovn (75 liter): A+++ fremfor A kr. = besparelse på 332,025 kr. pr. år (ved dagligt brug).
 • Køleskab (300 liter): A+++ frem for A = besparelse på 233 kr. pr. år.

Det andet af vores sparetips kan således opsummeres kort på følgende måde: Gå efter A-mærket – og jo flere plusser, desto bedre. Eller rettere: Jo flere plusser, desto mere kan du spare på strømmen i hjemmet.

Sparetip 3: Brug LED-pærer – fremfor glødepærer

Har du overvejet, hvilke lyspærer du har i husstanden? Mange danskere har stadig gløde- eller halogenpærer, men ved at skifte til LED-pærer kan du spare strøm – uden at det bliver en lyseslukker.

Udskift de normale pærer.

Brug LED-pærer.

Spar på elregningen.

LED-pærer sparer på dit forbrug

Men lad os lige starte med at adressere det åbenlyse spørgsmål:

Hvorfor overhovedet skifte til en LED-pære?

Det er der faktisk rigtig mange gode grunde til. For det første bruger en LED-pære cirka 25 % mindre i strøm end en traditionel pære – eksempelvis en gløde- eller halogenpære. Den eksakte strømbesparelse i watt afhænger selvfølgelig af den konkrete pæres kvalitet, selve typen, og hvilken ny LED-pære du har købt.

For det andet har LED-pærerne også generelt en forlænget levetid og kan typisk holde i op til dobbelt så lang tid som de traditionelle sparepærer.

Man siger, at en LED-pære kan holde helt op til 50.000 timer ved et normalt dagligdagsforbrug – svarende til 50 år. Dette skal ses i lyset af de normale glødepærer, der typisk kun har en levetid på cirka 1.000 timer. 

Det er altså ikke kun dit elforbrug, som du nedbringer ved at købe LED-pærer. Du vil i den grad også opleve en langvarig besparelse i kroner og ører, da du ikke hele tiden skal ud og investere i nye pærer.

Det tredje af vores sparetips til husstanden lyder derfor: Udskift de strømslugende pærer med strømbesparende LED-pærer – og mærk selv forskellen på elregningen.

Et lille godt råd: Vær altid meget opmærksom på pris og kvalitet, når du køber LED-pærer, da det har meget at sige i forhold til den konkrete energibesparelse.

Sparetip 4: Tænk over dit elforbrug mellem kl. 17:00 og 20:00

Hvad laver du mellem kl. 17.00 og 20.00? Ved at tænke over dit elforbrug i dette tidsrum kan du spare strøm, så det rigtig batter. Særligt, hvis dit netselskab er enten Radius eller KONSTANT.

Brug ”pæren”.

Sluk for strømmen.

Mellem 17:00 og 20:00.

Ingen strøm

Sparetip 4 giver dig et indblik i, hvordan din el kommer frem i stikkontakten, og hvornår du skal være særligt opmærksom på brugen af din el, hvis du vil undgå, at din elregning bliver alt for stor.

Først og fremmest må vi lige have en ordentlig forståelse af, hvordan din elregning (og dermed dine udgifter) er sammensat.

Din elregning er delt op i fire dele:

 

 • Afgifter og PSO
 • Netbetaling
 • Energi
 • Moms.

 

Afgifter, PSO og moms betales til Energinet og dermed staten. Netbetalingen går til dit lokale netselskab, der leverer strømmen til dig, mens prisen på strømmen betales direkte til din elleverandør, eksempelvis nettopower. 

Hvis du har elselskabet KONSTANT eller Radius som netselskab (det vil sige det selskab, der ejer din elmåler), skal du være særligt opmærksom. Radius og KONSTANT har nemlig sat prisen for transporten af el op i tidsrummet mellem kl. 17.00-20.00 i vinterhalvåret (fra oktober til og med marts). Dette tidsrum bærer for en gennemsnitlig husstand typisk præg af madlavning, der naturligt kræver et højt elforbrug – og dermed også transport af el.

Vores femte sparetip kan derfor formuleres ganske kort: Vi anbefaler, at du skruer ned for strømmen på unødvendige elapparater og slukker for diverse elprodukters standby i tidsrummet fra kl. 17:00-20:00. 

Oplad ikke din elbil i dette tidsrum, og vent med at sætte vaskemaskinen i gang til efter kl. 20:00. Dermed ikke sagt, at du skal leve i totalt mørke. Det handler bare om at ”slå pæren til” foroven og bruge din sunde fornuft ved at skrue ned for strømforbruget i disse få aftentimer.

Sparetip 5: Tjek, om du har en billig elleverandør

Rigtig mange tænker slet ikke over deres nuværende elleverandør. Brug en time eller to på at undersøge markedet for de billigste elleverandører – du kan spare betydelige summer penge.

Der er mange forskellige elleverandører på markedet. Dette kan være en jungle at finde rundt i, og som almen forbruger er det ofte vanskeligt at finde hoved og hale i både indgangstilbud, abonnementsløsninger, den samlet elpris og prisen på selve strømmen. Alt dette kan være meget forvirrende og svært at forholde sig til – og det forstår vi sådan set godt. 

Men bare rolig – det lyder sværere, end det måske egentlig er. Ved at sætte sig ned og bruge lidt (ekstra) tid på at gennem-researche markedet for elpriser og elleverandører kan du faktisk relativt hurtigt danne dig et overblik over, hvilke tilbud og elselskaber, der er de billigste. Eller rettere bedst til prisen.

Det femte sparetip på listen lyder derfor: Undersøg markedet for elleverandører og -produkter – og indhent flere tilbud, så du kan sammenligne og få det billigste og bedste af slagsen. Du vil hurtigt opleve, at der er stor prisforskel og dermed også mange penge at spare månedligt ved at skifte elselskab.

nettopowers elpriser er lavere end gennemsnittet

Hos nettopower bestræber vi os altid på at være så gennemsigtige, fair og ærlige som overhovedet muligt. Vi er på din side og ønsker kun det bedste for alle vores kunder. Derfor er vi heller ikke nervøse ved eller blege over at vise vores elpriser frem for Gud og hvermand, hvilket er din personlige garanti for, at du aldrig vil opleve skjulte gebyrer og ubehagelige overraskelser på dine elregninger. Du får, hvad du bliver lovet – og betaler kun for den el, du forbruger.

Nedenfor har vi opstillet et diagram over, hvordan vores elpriser placerer sig sammenlignet med resten af markedet. Og som du nok kan se, er nettopower bare generelt billigere. Du kan læse meget mere om vores favorable elpriser her, og du har desuden altid adgang til dit elforbrug via vores selvbetjening.

Vores og markedets elpriser

nettopower

Markedsgennemsnit

øre/kwh (incl moms)

Måned

øre/kwh (incl moms)

Måned

Tilmeld dig nu

Tøv ikke med at tage kontakt til os, hvis du vil høre mere om vores sparetips, eller hvordan du får
en lavere elregning med samme elforbrug hos nettopower.