Opvarmer du din bolig med elvarme?

Der er mange måder at opvarme sin bolig på, og én af dem der ikke bliver brugt så meget længere, er opvarmning med el. Her kan du lære lidt mere om elvarme og hvad man skal være opmærksom på hvis man opvarmer med el. 

 

Hvad er elvarme?

Elvarme er en betegnelse for opvarmning, der bruger el som energikilde. Bruger du elradiatorer eller varmeblæsere? Så er dit hus opvarmet med el.

Elvarme er billigt at installere, og det er derfor meget almindeligt i fritidshuse og sommerhuse. Det er dog også dyrere i drift og mindre energibesparende. Derfor vælger mange at skifte varmekilde ller supplere deres elvarme med fx solceller eller en luft-til-luft varmepumpe. 

 

Fordele og ulemper ved elvarme:

Der er både fordele og ulemper ved elvarme, hvor ulemperne dog i de fleste tilfælde langt overskygger fordelene. Prisen på at bruge elvarme er nemlig høj, selvom installationen er billig. 

Fordele:

  • Simpel opvarmning
  • Billig installation
  • Mulighed for at få reduceret elafgift

Ulemper:

  • Generelt set en meget dyrere løsning end andre opvarmningsformer
  • Kan være svært at forudsige sin varmeudgift hvis priserne på el svinger meget
  • Højt CO2-aftryk i forhold til mange andre opvarmningsformer

 

Hvad koster elvarme?

Det er velkendt, at elvarme er en af de dyreste løsninger for at få opvarmet dit hus. Derfor kan det være godt at tænke over, hvor meget det koster for dig. Hvis du ved, hvor meget det koster, kan du undersøge, om det giver mening at søge om reduceret elafgift, supplere med andre opvarmningsformer eller helt udskifte din elvarme. 

 

Hvad koster det at varme et hus op med elvarme?

Når man varmer med el, afhænger din varmeregning af, hvor meget du betaler for el. Det er derfor vigtigt at undersøge elprisen i din kommune og gennemgå din elaftale med din udbyder. 

Hvis du regner med en kWh-pris på 1-2 kr., vil et almindeligt parcelhus koste omkring 25.000 kr. Om året. Hvis elprisen stiger, kan det derfor hurtigt blive meget dyrt at opvarme med el. 

Hvis du opvarmer med el, er det derfor også en god idé at kigge på, hvordan dit hus er isoleret, eller om du opvarmer rum, som du ikke bruger, hvis du har et stort hus. Det kan nemlig have stor betydning for din varmeregning. 

 

Elvarme i gulvet

Gulvvarme med el fungerer næsten på samme måde som vandbaseret gulvvarme med den forskel, at det bliver opvarmet med el. Her er der installeret små tråde i gulvet, som bliver varme, når der løber strøm igennem dem. 

Det er dog en meget dyr måde at have gulvvarme på, og det er ikke alle huse, der kan få lov til at etablere elvarme som primær opvarmnings på grund af et forbud mod elopvarmning fra 1897. Dog er der flere undtagelser, bl.a. hvis gulvvarmen med el kun skal bruges i begrænset omfang til fx badeværelser, hvis det etableres i sommerhuse eller fritidsboliger, eller hvis dit hus allerede var opvarmet med el i 1988, da loven tråde i kraft. 

 

Tips til at reducere regningen, hvis du har elvarme

  • Gennemgå din elaftale – gerne ofte i perioder, hvor priserne svinger meget.
  • Sørg for at isolere dit hus godt.
  • Det kan være en god idé at efterisolere og tætne vinduer og døre. En fagmand kan hjælpe dig med at finde de bedste steder at optimere din isolering. 
  • Sænk temperaturen lidt. Bare én grad kan gøre en stor forskel.
  • Skift fra fx oliefyr til varmepumpe.
  • Undersøg, om du kan få tilskud til at reducere elafgiften

 

Tilskud til elvarme

Hvis du bor i et stort hus og bruger meget el til at varme det op, er der mulighed for at få reduceret elafgiften på din regning og dermed betale mindre for din elvarme. 

 

Den magiske grænse på 4.000 kWh

Hvis du bruger mere end 4.000 kWh om året, kan du få tilskud. Din elafgift vil ca. Være halvdelen af din elregning, og du kan få fjernet afgiften på alt forbrug over 4.000 kWh. Dermed kan du reducere din kWh-pris drastisk. 

Tjek dine elregninger igennem for de sidste par år og find ud af, om du måske kan få reduceret prisen. De fleste husstande bruger omkring 3.000 kWh, så det er kun dem, der har et stort eller dårligt isoleret hus, som kan have glæde af en reducering af elafgiften. 

 

Det er ikke alle, der kan få reduceret elafgift

Din bolig skal leve op til nogle krav for at få reduceret elafgiften. Den skal enten være opvarmet med luft-til-vand-varmepumpe, jordvarme eller elpaneler. Derudover skal boligen være en helårsbolig på BBR og skal her også stå som elopvarmet bolig. 

 

Skift fra elvarme til varmepumpe

En eldrevet varmepumpe er typisk en rigtig god idé, hvis dit hus opvarmes med elradiatorer. Den kører stadig på el, men bruger 2-3 gange mindre strøm på at opvarme din bolig. Radiatorerne er stadig et rigtig godt supplement, da de kan sørge for at fange kulden fra vinduerne. 

Der findes tre forskellige typer varmepumpeanlæg: luft-til-luft, luft-til-vand og jordvarme. Alt efter hvilket varmepumpeanlæg du vælger, kan det koste mellem 25.000 kr. Og 180.000 kr. At installere. Hvilken løsning der er bedst, kommer an på, om du også vil have opvarmet dit brugsvand, og hvor stort et areal du skal opvarme. 

Fordi der er stor besparelse på at udskifte, er tilbagebetalingstiden ikke lang på varmepumper. Luft-til-luft- og luft-til-vand-varmepumper er typisk tilbagebetalt på 3-7 år, og for jordvarme er det 5-10 år. 

Læs mere om hvad der er vigtigt at vide om at skifte fra elvarme til varmepumpe her.

 

Vildmarksbad med elvarme

Det er muligt at få et vildmarksbad drevet med el, hvis man har lyst til noget ekstra komfort i hverdagene, eller når man har gæster på besøg. 

Fordelen ved et vildmarksbad med el er, at der ikke er nogen skorsten, som kan genere med røg for badende og naboer. Derudover kan du holde vandet varmt i perioder, hvor du bruger vildmarksbadet ofte. Det kan være billigere end at varme vandet op på ny hver gang, og du behøver ikke tænde for vandet, flere timer før du skal bruge det. 

En ulempe kan være, at det ikke er muligt at placere vildmarksbadet hvor som helst, da det jo skal tilsluttes strøm for at fungere.