Skift fra elvarme til varmepumpe – hvad skal du være opmærksom på?

Varmer du din bolig med elvarme? Så har du nok bemærket, at din elregning har fået et nøk opad på det sidste. Det er ikke så mærkeligt med de rekordhøje elpriser, vi har haft den seneste tid. Der er heldigvis nogle alternativer til elvarme, som du måske kan overveje at bruge, hvis du gerne vil spare på elregningen. Og mon ikke du kan finde sjovere ting at bruge dine penge på end en kedelig elregning?

Bliv klogere på dit elforbrug →

Elvarme er generelt en rigtig dyr opvarmningskilde. Der findes få fordele ved elvarme, men i langt de fleste tilfælde kan det bedre betale sig at finde en anden løsning. Samtidig udleder elvarme også unødvendige mængder CO2 – især sammenlignet med eksempelvis naturgas. Derfor bør du overveje at skifte til en varmepumpe. Men hvilke fordele er der ved en varmepumpe? Hvad koster en varmepumpe, og hvordan virker den? Der er en række ting, som du bør vide, inden du kaster dig ud i at erstatte elvarmen med en varmepumpe. Det vil vi komme ind på i dette blogindlæg.

 

Hvordan virker en varmepumpe?

En varmepumpe er et elektrisk apparat, der fungerer ved, at den omsætter den energi, der findes i jorden og i luften, til både varme og varmt vand. Derfor er varmepumpen en meget miljøvenlig varmekilde, fordi den bruger og omsætter energi, der allerede eksisterer. Udover at du kan bruge en varmepumpe til at opvarme din bolig, kan den også bruges til at opvarme dit vand. 

En varmepumpe består generelt af fire komponenter:

  • En udedel, som optager den udendørs varme.
  • En termoventil, som flytter varmen udefra og ind i pumpen.
  • En kompressor, der omdanner temperaturen på varmen.
  • En indedel, som afgiver varmen inde i dit hjem.

 

 

Hvad er fordelen ved at skifte til en varmepumpe?

Ud over at varmepumpen er en meget miljøvenlig og grøn energikilde, er der en lang række andre gode fordele, som du får ved at skifte elvarmen ud med en varmepumpe.

Først og fremmest er det en god idé at undersøge mulighederne for at skifte til varmepumpe, hvis du er i gang med at energioptimere din bolig. Faktisk kan installationen af en varmepumpe også være med til at øge værdien af din bolig, hvis du en dag i fremtiden skal sælge din bolig. 

Ikke mindst kan du ved at skifte elvarmen ud med en varmepumpe reducere din boligs energiforbrug med hele 30 % eller mere. Groft sagt får du 3 kW ud af hver kW, som din varmepumpe forbruger. Det betyder, at din varmepumpe vil tjene sig selv hjem efter 5-15 år, alt efter hvor meget energi du bruger i hjemmet. Så en varmepumpe er ikke kun en god, klimavenlig investering – på sigt er den også rigtig god ved din pengepung.

Hvad er grøn energi? Find ud af det her → 

 

Hvad koster en varmepumpe?

Hvor mange kroner og ører kan du så se frem til at spare på dine fremtidige elregninger, hvis du skifter elvarmen ud med en varmepumpe? En varmepumpe bruger strøm til at holde sig igang, men på trods af at elpriserne den seneste tid er steget markant, er det stadig en god og rentabel løsning at investere i en varmepumpe. Det kræver dog først og fremmest, at du har en god elaftale, som kan gøre investeringen i en varmepumpe endnu bedre.

Få en god og billig elaftale hos nettopower. Se vores priser her →

Men hvor mange penge skal du så regne med, at en varmepumpe bruger i strøm? Det afhænger først og fremmest af størrelsen på din husstand og dermed også dit årlige varmeforbrug. Noget, som mange ikke tænker over, er, at det også er afgørende, hvilken type varmepumpe du anskaffer dig. 

 

 

Hvilken varmepumpe skal du vælge?

På det danske marked findes der tre typer varmepumper: en luft-til-vand-varmepumpe, en varmepumpe, der bruger jordvarme, og en luft-til-luft-varmepumpe.

Og hvilken varmepumpe skal du så vælge? Det kan godt være lidt af en jungle at finde rundt i, og nogle gange kan man godt have lidt svært ved at skelne mellem de tre typer af varmepumper. Men sagen er, at der er en markant stor forskel på dem – både i størrelse, energimærkning og pris.

 

Tilskud til varmepumpe – hvordan får jeg det?

Overvejer du, eller er du gang med, at energioptimere din husstand, som vil resultere i enten energibesparelser, energieffektivisering eller en reduktion i brugen af sort energi, kan du søge om et energitilskud – og det gælder altså også varmepumper. 

Hvor stort et tilskud, du kan få, afhænger af størrelsen på din bolig, dvs. hvor stort arealet er på det eller de rum, der skal opvarmes. Derudover afhænger det også af, hvilket energimærke din luft-til-vand-varmepumpe har. Tilskuddet kan derfor variere fra 13.000 til 25.000 kr. 

Har du en bolig på cirka 130 m2, kan du få 14.000 eller 19.000 kr. i tilskud, alt efter hvilket energimærke din luft-til-vand-varmepumpe har.

 

Hvornår kan du ansøge om tilskud til luft-til-vand-varmepumpe?

Du kan ansøge om tilskud til din luft-til-vand-varmepumpe, hvis:

  • du har udskiftet din elvarme eller dit olie-, gas- eller biomassefyr til en varmepumpe
  • du installerer din varmepumpe i din helårsbolig
  • du har en varmepumpe, der er energimærket A++ eller A+++ ved 55 °C
  • du har en varmepumpe, der er eldrevet
  • du har en varmepumpe, der er tilsluttet et vandbåret system
  • du producerer varme til både rumopvarmning og varmt brugsvand
  • din varmepumpe er installeret af en VE-godkendt virksomhed.

 

Er du på udkig efter en god og billig elaftale?

Søger du en billig og god elaftale til din varmepumpe? Hos nettopower finder du de billigste elpriser på markedet – faktisk er vi blevet kåret til Danmarks billigste el flere år i træk. Og så er det helt uden at gå på kompromis med kvalitet og god kundeservice.

Er du klar til at skifte din elaftale ud med en af de billigste på markedet? Vi har gjort det legende let for dig at skifte elselskab – på bare tre minutter kan du blive en del af nettopower-familien og spare mange penge på dine fremtidige elregninger. 

Se, hvordan du skifter elselskab her.

 

Elpriser og varmepumpe

Med de stigende energipriser er flere og flere danskere begyndt at undersøge mulighederne for at anskaffe sig en varmepumpe. Når man anskaffer sig en varmepumpe, er det selvfølgelig vigtigt at vide, hvordan forholdet er mellem elpriser og varmepumpe. Kun på den måde kan du danne dig et billede af, hvor meget det koster at have som varmekilde.

 

Hvad koster det at have varmepumpe?

Varmepumper er en af de billigste opvarmningsformer overhovedet, men hvad koster det at have varmepumpe? Det kommer selvfølgelig an på dit forbrug og den elaftale, du har. Videncentret Bolius har foretaget beregninger af de årlige omkostninger ved forskellige opvarmningsformer baseret på de gældende energipriser.

Tabellen nedenfor viser estimaterne for udgifterne ved varmepumper. Det inkluderer både elpriser for varmepumpe og alle øvrige omkostninger. Beregningerne er baseret på opvarmningen af et parcelhus på 130 m2.

OpvarmningsformÅrligt forbrugÅrlig pris inkl. brugsvandÅrlig pris inkl. afskrivning, service og rente
Luft til luft-varmepumpe3.202 kWh12.544 kr.16.497 kr.
Luft til vand-varmepumpe – gulvvarme 4.469 kWh8.528 kr.20.210 kr.
Jord til vand-varmepumpe – gulvvarme4.161 kWh7.940 kr.21.910 kr.
Luft til vand-varmepumpe5.746 kWh10.964 kr.22.647 kr.
Jord til vand-varmepumpe5.246 kWh10.011 kr.23.981 kr.
#footable_10685 { font-family: inherit; font-size: 14px; }

I forhold til andre opvarmningsformer ligger de årlige udgifter for de forskellige typer af varmepumper meget lavt. Kun fjernvarme ligger på samme niveau som en varmepumpe, og her er der desuden varslet stigninger i priserne. Prisen på fjernvarme kan desuden variere meget, alt afhængig af hvor i landet du bor.

Jordvarme og luft til vand-varmepumper er de billigste opvarmningsformer i undersøgelsen, og det gælder også, når man inkluderer elpriser for varmepumpe og alle andre omkostninger. Det er også værd at bemærke, at luft til luft-varmepumper ikke kan stå alene som opvarmningsform, da den ikke kan producere varmt vand. Det er dog en god løsning for et mindre helårshus eller sommerhuset, som kan holde boligen varm.

Varmepumper kører som sagt på strøm, og derfor vil elpriser og varmepumpe have en gensidig påvirkning. Stigende elpriser for varmepumpen betyder, at du i nogle perioder kommer til at betale mere for at have din varmepumpe kørende. I andre perioder med lavere elpriser vil udgifterne omvendt også være lavere.

 

Hvor meget koster en varmepumpe?

Stigende elpriser og varmepumper hænger unægteligt sammen. Med højere elpriser er langt flere forbrugere begyndt at undersøge mulighederne for at skifte elvarme ud med varmepumpe. Som sagt er det en billigere opvarmningsform i forhold til elvarme, mens det også er et grønnere alternativ.

Hvis du overvejer at anskaffe dig en varmepumpe, er det naturligvis vigtigt at vide, hvor meget en varmepumpe egentlig koster. Det er en stor investering, og det egentlige prisniveau afhænger af, hvilken type varmepumpe du vælger. Den estimerede pris for hver type er:

  • jordvarmepumpe: 160.000-200.000 kr. inkl. montering og eventuelt afkobling af det gamle fyr
  • luft til vand-varmepumpe: 100.000-150.000 kr. inkl. montering og eventuelt afkobling af det gamle fyr
  • luft til luft-varmepumpe: 15.000-25.000 inkl. montering.

Et jordvarmeanlæg er altså den største investering, da der skal graves slanger ned på et relativt stort område. Det kræver derfor også et stort grundareal for at få plads til at grave slangerne ned og etablere anlægget.

En luft til vand-varmepumpe koster ikke helt så meget som en jordvarmepumpe, men er stadig en ganske stor investering. Hvis du ikke ønsker at foretage så stor en investering, er det også muligt at leje eller lease en luft til vand-varmepumpe hos en række udbydere. 

Når du lejer en varmepumpe, bliver den installeret i dit hjem, efter at du har betalt et opstartsgebyr, som kan ligge på 30.000-40.000 kroner. Med tilskud kan du dog nøjes med en førstegangsbetaling på ned til 10.000 kroner. Når varmepumpen er sat op, står din serviceudbyder for at vedligeholde og rengøre den. En lejeaftale løber typisk i 15 år, hvor du har fuld garanti gennem hele perioden. Mens dit abonnement er aktivt, betaler du hver måned et fast beløb svarende til dit forbrug.

Generelt er der tale om en stor investering, men med dagens elpriser er varmepumpen et godt alternativ til de fleste andre opvarmningsformer. Samtidig sikrer du, at din bolig opvarmes på en grønnere og mere energivenlig måde.

 

Hvor meget strøm bruger en varmepumpe?

Etableringen af en varmepumpe udgør et stort engangsbeløb, og når din varmepumpe kører, betaler du løbende for dit forbrug. Spørgsmålet er så: Hvor meget strøm bruger en varmepumpe? En varmepumpe bruger strøm for at køre, og derfor er det selvfølgelig vigtigt at vide, hvor meget strøm den bruger, så du kan danne dig et overblik over forholdet mellem elpriser og varmepumpe. Varmepumperne udnytter generelt strømmen meget effektivt og producerer 3-3,5 gange så meget varmeenergi, som den bruger i strøm. 

Strømforbruget varierer meget i forhold til, hvilken type varmepumpe du vælger. Det kommer også an på størrelsen af din bolig, og hvor godt isoleret den er. Jo større boligarealet er, jo mere strøm bruger varmepumpen på at varme rummene op. Omvendt vil et bedre isoleret hus ikke kræve lige så meget opvarmning, da det holder bedre på varmen.

I afsnittet ”hvad koster det at have varmepumpe?” præsenterede vi en oversigt over de årlige omkostninger ved at have en varmepumpe som opvarmningsform. Af oversigten kan du også se, hvor meget strøm en varmepumpe estimeres at bruge om året:

  • luft til luft-varmepumpe: 3.202 kWh om året
  • luft til vand-varmepumpe: 5.746 kWh om året
  • jord til vand-varmepumpe: 5.246 kWh om året.

En luft til luft-varmepumpe kan som sagt ikke stå alene som opvarmningsform, da den ikke kan producere varmt vand.



Elpris med varmepumpe

For at finde ud af hvor meget det koster hvert år at have en varmepumpe kørende, virker det umiddelbart til, at man bare skal gange elforbruget med elprisen. Forholdet mellem elpriser og varmepumper er dog ikke helt så ligetil. 

Hvis du har en varmepumpe som din primære varmekilde i din bolig, kan du nemlig få en lempelse af din elafgift for alt dit forbrug over 4.000 kWh om året. I gennemsnit bruger en familie 4.000-4.500 kWh om året i almindeligt forbrug, så du kan faktisk få en reduceret elafgift på stort set hele din varmepumpes elforbrug.

Den reducerede elafgift er væsentlig mindre end den almindelige elafgift, og derfor kan du få en yderst fordelagtig elpris med varmepumpe. Besparelsen varierer lidt over tid, men for det meste kan du opnå en besparelse på omkring 1 kr. pr. kWh, hvilket løber op i en stor årlig besparelse.

Bruger du varmepumpe som din primære varmekilde, kan du altså opnå meget lavere elpriser med varmepumpe, end du ellers er vant til at betale.