Hvad er naturgas? – et alternativ, der giver luft i økonomien

Hvad er naturgas? Det er et spørgsmål, som flere og flere danskere stiller sig selv. Og det er der såmænd også rigtig god grund til. Naturgas er nemlig en alternativ energikilde, der giver luft i økonomien.

The big question: Hvad er naturgas?

Naturgas kan overordnet kategoriseres som en type af de fossile brændsler – på lige fod med fx olie og kul. Dansk naturgas udvindes fra danske felter i Nordsøen. Samlet set dækker naturgas i dag i omegnen af en fjerdedel af befolkningens samlede energiforbrug, hvilket gør det til et af de mest anvendte alternativer til olie og kul.

Energikilden anvendes til at opvarme boliger ved at omdanne gas til brugbar energi, der leveres som strøm i stikkontakter og dermed forsyner danske hjem. Af andre typisk brugsformål finder du eksempelvis madlavning, hvis du har investeret i et gaskomfur, eller tørretumbling, hvis du har investeret i en naturgastørretumbler.

Helt konkret opstår energien ved, at gassen bliver afbrændt, hvorved der dannes henholdsvis vand og CO2 som restprodukter. CO2 er den kemiske betegnelse for kuldioxid – også kaldet carbondioxid – der udgør en af de omdiskuterede drivhusgasser. Denne drivhusgas bliver også udledt ved afbrænding af olie og kul, men til forskel fra disse to energikilder udleder afbrænding af naturgas langt mindre CO2. 

Men lad os kigge nærmere på argumenterne for at skulle vælge naturgas frem for andre energiformer.

Derfor er naturgas et sundt valg.

Der er rigtig mange gode grunde til at vælge naturgas som kilde til fx opvarmning af din bolig eller andre energimæssige brugsformål i hverdagen. Nedenfor har vi oplistet et udpluk af argumenterne, som du kan forholde dig til, når du selv skal træffe beslutningen om at skifte eller ej.

Gode grunde til at vælge naturgas:

 

  • Du kan opnå betydelige økonomiske besparelser på sigt, der nedbringer din varmeregning.
  • Et gasfyr kan nemt og relativt hurtigt installeres i dit hjem, såfremt du bor i et område, hvor der allerede er lagt naturgas.
  • Et gasfyr vil typisk være mindre og mere diskret i udseende og design, hvilket gør det praktisk at få installeret – uden at det fylder og optager for meget plads i boligen. Mange vælger fx en integreret designløsning i et skab eller lignende, så gasfyret er skjult.
  • Du løber aldrig tør for gas – og slipper for besvær med at skulle opfylde dit oliefyr eller din tank med olie

 

Sådan bestemmes dit årsforbrug – og dine energibesparelser

Hvordan dit eksakte årsforbrug ved naturgas bestemmes, afhænger af en lang række individuelle faktorer, som du med fordel kan forholde dig til løbende:

  • din boligs størrelse
  • hvornår din bolig er opført
  • dit gasfyrs type og alder
  • husstandens størrelse – det vil sige antal personer, der forbruger energi
  • skiftende årstider
  • energirelateret forbrugsmønster og adfærd.

Kort sagt: Dit årsforbrug er en variabel størrelse.

Det betyder også, at størrelsen på dine besparelser ved at skifte til naturgas vil variere afhængig af din boligs størrelse, typen af gasfyr og gasart mv.

En generel tommelfingerregel er dog, at du vil kunne spare helt op til 35-40 % på din varmeregning ved at skifte fra et klassisk oliefyr af ældre dato til naturgas – og faktisk helt op til 45 %, hvis du skifter fra elvarme.

Det bør du være opmærksom på

Der er visse forhold, du bør være særligt bevidst om, hvis du overvejer at skifte til naturgas. Det drejer sig blandt andet om følgende:

 

  • Det koster cirka 30.000-35.000 kroner at skifte fra et gammelt til et nyt naturgasfyr. 
  • Prisen ligger omkring 40.000-45.000 kroner, hvis der er tale om et skifte fra oliefyr.
  • Du skal altid sikre dig, at installationen sker i overensstemmelse med bygningsreglementet.
  • Den eneste lovlige type naturgasfyr er det såkaldte ”kondenserende” gasfyr.
  • Du bør altid undersøge, hvorvidt gasfyret har en ydeevne, der kan opvarme hele din husstand, og dit fyr skal helst kunne præstere et lavt antal kW.

 

Giv den gas med prissammenligningerne – du kan spare gode penge

På det danske marked har vi efterhånden et bredt og udbygget naturgasnet, som muliggør levering af naturgas til størstedelen af Danmark – kun med få undtagelser. Det betyder, at gasselskaberne er begyndt at knopskyde på stribe, og du kan frit vælge mellem et væld af leverandører – og ikke mindst tilbud. 

Af samme grund kan det være vanskeligt at finde hoved og hale i udbuddet. Eller rettere: Finde den helt rigtige gasleverandør til den bedste pris. Her er det afgørende, at du laver et grundigt hjemmearbejde og får researchet på dine muligheder, inden du træffer beslutningen. Der er nemlig stor forskel på priser og vilkår fra leverandør til leverandør, hvilket kan have stor betydning for din fremtidige gasleverance.

Et godt tip er at anvende diverse onlineprissammenligningssider eller tilgå sammenligningsrapporter, så du kan få syn for sagen og træffe den rette beslutning.

Hos nettopower gør vi en dyd ud af at være 100 % transparente. Vi foretager løbende prissammenligninger på vores populære elprodukt og påtænker at gøre det samme med hensyn til vores lave gaspriser. På vores hjemmeside kan du blive klogere på vores naturgas, og du kan nemt og hurtigt tilmelde dig lige her, hvis du gerne vil med på gasbølgen – og spare gode penge.

Vi håber, at du med dette blogindlæg har fået besvaret spørgsmålet ”hvad er naturgas” – og vi opfordrer dig bogstaveligt talt til at give den gas med energibesparelserne fremover.