Værd at vide om elvarme – bør du stadig bruge det i hjemmet?

Elvarme er opvarmning, der bruger el som energikilde. Det er for eksempel til opvarmning af elradiatorer og varmeblæsere. Dog er denne varmeform en af de dyreste, der findes. Derfor bør du overveje at skifte fra elvarme til en anden opvarmningsform eller at få et supplement til din elvarme. I den forbindelse kan for eksempel solvarme eller en varmepumpe være gode supplementsmuligheder. 

Det er billigere at investere i et supplement end at skifte opvarmningsform i din bolig, men på længere sigt sparer du flere penge ved at skifte opvarmningsform. Læs med her om alt, hvad du bør vide om opvarmningsformen.

Fordele ved elvarme

I nogle, men meget få tilfælde, kan det være fornuftigt at investere i elvarme til dit hjem. Dog vælger mange denne opvarmningsform fra, da ulemperne er flere end fordelene. Nogle af fordelene ved at anvende denne opvarmningsform er, at det er en simpel opvarmningsform, at installationsprisen er billig i forhold til andre varmeformer, at man ikke behøver en rørledning, og at der er mulighed for elvarmeafgift. Afgiften er dog blevet lavere end de tidligere år på grund af udmøntningen af klimaaftalen for energi og industri fra sidste år. Det går hånd i hånd med den grønne omstilling.

Ulemper ved elvarme

Som læst ovenfor er der nogle fordele ved opvarmningsformen, men ulemperne overskygger for de fleste fordelene. De to største ulemper ved elvarme er nemlig, at der er store udsving i elvarmeprisen. Det vil sige, at den nogle gange kan være utroligt dyr. Derudover er denne opvarmningsform heller ikke god for miljøet. Skal hele din bolig opvarmes af elradiatorer, giver det et CO2-aftryk, der er blandt de højeste for de forskellige opvarmningsformer.

Gode råd til elvarme

Hvis du kun benytter dig af elvarme i dit hus og ikke har tænkt dig enten at skifte eller supplere med en anden opvarmningform, har vi nogle råd til, hvad du kan gøre for at bruge det mest hensigtsmæssigt og få mest ud af varmen. For det første er det godt, hvis du kan sænke temperaturen lidt i huset – bare en enkelt grad kan gøre en stor forskel både i din pengepung og for miljøet. For det andet skal du sørge for, at dit hus er velisoleret, så varmen ikke slipper ud af dit hus. Det er en god idé at få lavet efterisolering og tætning af dine døre og vinduer. Her kan du invitere en fagmand over for at gennemgå, hvor du har behov for at få efterisoleret og tætnet. 

Dog vil vi hos nettopower altid anbefale at skifte opvarmningsform eller i det mindste få et grønt opvarmningssupplement, som for eksempel solceller. Solceller bliver præsenteret senere i blogindlægget.

Billigere og mere miljørigtige opvarmningsformer

Da elvarme både er dyrt og er dårligt for miljøet, findes der heldigvis alternativer til elvarme, som du kan skifte til og dermed spare penge på. Der findes flere forskellige effektive og mere miljøvenlige, alternative opvarmningsformer. For eksempel findes der naturgas, luft til vand-varmepumpe og jordvarmeanlæg. Derudover er fjernvarme også et godt alternativ til elvarme.

Hvis du skifter til for eksempel fjernvarme eller en varmepumpe, er der mange penge at spare og mindre CO2 at udlede. Hvis du bor i et typisk hus på 140 kvadratmeter, koster det 13.300 kroner om året at opvarme dit hus. Her udleder du 1.600 kilo CO2 om året. 

Hvis du skifter til en varmepumpe, koster det 11.000 om året at opvarme dit hus. Her udleder du endnu mindre. Du udleder nemlig kun 1.200 kilo CO2 om året. Der er derfor kun store fordele ved at skifte opvarmningsform i dit hjem. De mere miljørigtige opvarmningsformer kommer fra grønne energiformer.

Spar penge med solceller på taget

Hvis du elsker at spare penge, hvor du kan, i hverdagen, vil solceller være ideelt til dig, der også gerne vil spare penge på din husstands energiforbrug. Solceller er et godt energikildesupplement til hjemmet, der vil føre til store besparelser på el- og varmeregningen. Derudover er solceller også kategoriseret som en grøn energiform, da solceller bruger solens lys til at producere energi. På den måde er solceller såvel som en grøn energiform også en vedvarende energikilde, da vi ikke løber tør for sollys på noget tidspunkt. Det er en evig kilde til energi, og derfor er vedvarende energikilder vigtige for os.

Lyder solceller som noget, du kunne være interesseret i? Så læs mere om solceller, og fordyb dig i alt, hvad du bør vide om den grønne energikilde.

Få tilskud ved at gå fra elvarme

Hvis du vælger at gå fra elvarme til en anden opvarmningsform, som for eksempel en vand-varmepumpe eller et jordvarmeanlæg, er der tilskud at hente. Ved disse to opvarmningsformer kan du få fra 13.000 til 30.000 kroner i tilskud, så længe din bolig ikke ligger i et fjernvarmeområde. Hvis du går fra elvarme til varmepumpe, kan du få tilskud til at installere gulvvarme eller vandbårne radiatorer.