Energiformer – hvilken skal vi satse på i fremtiden?

Energiformer – hvilken skal vi satse på i fremtiden?


Energi findes i mange forskellige former og kan helt overordnet set inddeles i to forskellige kategorier: Grøn energi og sort energi. Fælles for begge energiformer er, at de anvendes til bl.a. at producere el og fjernvarme.

 

Energiformer har i en lang årrække været det helt store emne, og er det faktisk stadig – både i Danmark, men også globalt. Der er ingen tvivl om, at der skal fokuseres på andre energikilder, end vi har gjort i en lang årrække. Heldigvis er vi godt på vej hen imod en mere bæredygtig måde at bruge energi på. Men hvilke energiformer bør vi fokusere på i fremtiden?

Nogle mener, at det er energikilder som vindenergi og solenergi, der bør satses på. Men der er faktisk også nogle, som i højere grad er fortalere for atomkraft. Der er dog enighed om, at der primært skal satses på grøn energi, så vi kan passe ordentligt på vores jordklode. 

 

Er du i tvivl om, hvad de forskellige former for energi dækker over? Så giver vi dig her et lille overblik over det. 

 

Hvad dækker grøn energi over? 

Grøn energi er energiformer, som udleder minimale mængder CO2. Denne energiform er derfor den mest miljøvenlige måde at skabe energi på. Grøn energi dækker over vedvarende energiformer, som skåner både klima, natur og miljø. Det kunne f.eks. være vandenergi, solenergi og vindenergi. 

 

Grøn energi erstatter brugen af fossile brændstoffer, som bekendt er skadelige for miljøet. Grøn energi er lige så effektiv som traditionel el-produktion som fx oliefyr. Det betyder, at det rent faktisk bliver økonomisk attraktivt at gå grønt. Pengene er højst sandsynligt tjent hjem i løbet af få år. 

 

Hvad er sort energi?

Sort energi dækker over de mere traditionelle fossile brændstoffer. Det er energiformer som kul, gas og olie. På grund af deres negative miljøaftryk er det ikke helt af vejen at antage, at vi inden for nærmeste fremtid skal tage afsked med energiformer som disse. Vi skal værne om vores planet og sørge for, at verden fremover bliver forsynet fra vedvarende energiformer. 

 

Vedvarende energi 

Vedvarende energikilder er defineret ved, at de aldrig slipper op. Vinden vil altid blæse, havet vil altid bruse, og solen brænder først ud, længe efter menneskeheden er væk. 

 

Men hvorfor er vedvarende energi så vigtig for os? Når man bruger vedvarende energikilder, bidrager det til reduktion af udledningen af drivhusgasser. Det bidrager samtidig også til at gøre Danmark uafhængig af de fossile brændstoffer. Regeringen har store planer om, at Danmark allerede i 2050 skal gøres helt uafhængige af fossile brændstoffer. Det betyder, at vi i Danmark skal producere nok vedvarende energi til at dække al den energi, vi bruger. 

 

Der er masser af vind i Danmark. Det er også derfor, at vindenergi er den mest anvendte vedvarende energiform herhjemme. Tilbage i 2016 stod vindenergi for næsten 38 % af Danmarks samlede energiforbrug. Det er samtidig også den vedvarende energiform, som har vist sig at være mest konkurrencedygtig sammenlignet med de andre vedvarende energiformer. Danmark er det helt ideelle sted til vindenergi, da det er et meget fladt land, hvor vinden ikke bliver bremset eller stoppet af bakker, bjerge eller andre højder. 

 

Udover vindenergi, så er biomasse og biogas de primære vedvarende energikilder, vi har herhjemme i Danmark. På sigt er det dog målet, at jordvarme og sol skal udgøre en stigende andel af vores energiforbrug. Jordvarme er en vedvarende energikilde, som både er effektiv og energirigtig. Helt kort, så udnytter jordvarme varmen fra jorden til at producere varme og varmt vand. 

 

Selvom det lyder som ren lutter lagkage med vedvarende energiformer, så er der faktisk også udfordringer. F.eks. har vi endnu ikke fundet ud af, hvordan vi lagrer energikilderne til senere brug. Det vil sige, at vi kun kan udnytte vindkraft, når det blæser. Eller solenergi, når solen er oppe. 

 

Hvad er fossile brændstoffer?

Fossile brændstoffer danner næsten hele 80 % af det samlede energiforbrug verden over. Det siges, at hvis vi fortsætter i samme fart fremover med vores forbrug af de fossile energiformer, vil vi løbe tør for disse ressourcer. De fossile brændstoffer er energiformer, som er blevet dannet for mange millioner år siden af døde dyr, planterester og andet organisk materiale. Energien fra fossile brændstoffer består primært af kulstof, men også af brint, kvælstof og ilt. 

 

Desværre frigives der store mængder CO2, når man benytter sig af fossile brændstoffer. CO2 er som sådan ikke i sig selv farlig, og faktisk er CO2 vigtig for f.eks. planter, som omdanner det til ilt. Det, der er farligt, er, når man brænder mange forskellige fossile brændstoffer af. Det betyder, at planter ikke kan nå at omdanne det hele til ilt. I stedet danner det en form for usynlig kappe rundt om Jorden. Solens stråler kan sagtens trænge igennem, men varmestrålerne kan ikke komme retur igen.  

 

Dette har haft store negative konsekvenser for den verden, vi lever i i dag. Det har medført temperaturstigninger og andre store klimaforandringer. Derudover er energiformer som olie og kul langtfra vedvarende. På et tidspunkt løber vi tør, og derfor er det essentielt, at vi begynder at omstille os til at skulle benytte os af vedvarende energiformer.