Hvornår er strømmen billigst?

Du vil gerne vide, hvornår der er billig strøm, så du aktivt kan spare en del penge på dit elbudget. Du har nemlig fanget, at elpriserne er steget markant – især i det første halvår af 2022 – og du gider faktisk ikke give mere for strømmen, end du absolut behøver. Måske har du endda fået øjnene op for, at du selv kan være med til at bestemme, hvad du vil give for din strøm.

Det er nok lidt en sandhed med modifikationer, men i realiteten betyder det, at du kan overvåge elprisen time for time og planlægge at bruge strømmen, når den er billigst. Men hvornår er strømmen billigst?

Det vil vi rigtig gerne hjælpe dig med at finde ud af og holde dig opdateret på.

Vi mener nemlig, at alle danskere fortjener billig strøm. Vi har nemlig alle sammen brug for strøm. Der er ingen grund til at give mere for dit elforbrug end højst nødvendigt. Derfor lærer vi dig i indlægget her:

 1. Hvad betyder timepris på strøm?
 2. Hvorfor er strømprisen så høj nogle gange?
 3. Hvornår får du den billigste strøm?
 4. Hvordan udnytter du bedst den lave elpris, når du spotter den?
 5. Hvorfor er der forskel på øst og vest for Storebælt?

Vidste du forresten også, at du faktisk gør klimaet en tjeneste ved at bruge strømmen, når den er billigst? Du sparer nemlig på din CO2-udledning ved at gå efter lave strømpriser. Det gør du blandt andet, fordi strømmen meget ofte kommer fra vedvarende energi (vind, solceller vand), når den er billig. 

 

Timepris på strøm – sådan fungerer det

En timepris på el er det, som du får, når du har et elabonnement med variabel pris. Hos nogle elleverandører kan du få strøm til en fast pris, men så går du glip af muligheden for at udnytte, når strømmen er ekstrabillig. Hos nettopower betaler du for det, som din strøm koster netop i den time, hvor du bruger den. Vi tilbyder nemlig altid variabel elpris, så du kan udnytte den billige strøm. 

Og hvad er det så, der gør, at timeprisen på el svinger så meget i løbet af 24 timer?

 

Hvorfor er strømpriserne så høje lige nu?

For at forstå, hvorfor og hvornår strømmen er billigst, skal vi lige kort se på, hvad der gør, at strømpriserne er høje lige nu, og hvad der giver udsving i priserne hen over et døgns tid. Så kan du bedst muligt drage fordel af det til at nedbringe din elregning, når du ved, hvornår det er billigst at vaske tøj eksempelvis.

De stigende elpriser skyldes flere forskellige faktorer:

 • En høj pris på fossilt naturgas betyder, at elprisen stiger – både fordi efterspørgslen på el stiger, og fordi markedsprisen på el til enhver tid er sat efter den dyrest nødvendige elproducerende enhed. 
 • Vejret i form af regn og blæst. En tør og vindfattig sommer gør, at elproduktionen fra vand- og vindkraft er udfordret, hvilket gør udbuddet lavere. 
 • Danskernes generelt høje elforbrug og deraf efterspørgsel på el. Hvornår er de billigste elpriser i løbet af døgnet så? På de tidspunkter af døgnet, hvor der bliver brugt mest strøm, er strømmen også dyrest. Det betyder til gengæld, at strømprisen ofte er lavest om natten – du kan med andre ord få billig el om natten, hvor det altså betaler sig at lade elbilen op og vaske tøj. 

 

 

Vil du have den mere uddybende forklaring på de høje elpriser, kan du læse med hos Dansk Energi.

 

Billig strøm om natten 

Hvornår på dagen er strømmen billigst i dag? Du får som tommelfingerregel billigst el om natten samt om formiddagen. Især om natten er efterspørgslen lav, og prisen når oftest sit lavpunkt i de sene nattetimer mellem midnat og klokken 3.00.

Ja, faktisk kan strømprisen bevæge sig ned på 0 kroner om natten, hvilket jo er ret vildt i sig selv. Det sker fx, når vedvarende energikilder som vand- og vindkraft producerer enorme mængder strøm på storm- og regnfulde nætter, som danskerne ikke når at bruge. Du skal dog huske, at du stadig skal betale for transport og afgifter til dit elselskab og staten. Derfor ender din samlede elpris ikke med at være negativ. 

 

Sådan ser du, om der er billig strøm i dag – og hvornår strømmen er billigst

Er det så en fordel, at du sætter vaskemaskinen og opvaskeren til at køre om natten? Ja, det er faktisk en fordel. Men hvis du vil være helt sikker på at ramme et godt tidspunkt for billig strøm, kan du holde dig ajour på dagens elpriser i vores elpris oversigt her, hvor du kan følge elprisen time for time og blandt andet se prisen på el lige nu. 

Download vores elpris-app og find ud af, hvad tid strømmen er billigst. Her kan du følge de danske elpriser time for time. Appen er delt op i Danmark vest og øst for Storebælt, og du kan selv vælge, hvilke priselementer du vil have med i de priser, du får vist.

 

Sådan udnytter du bedst billig el

Så hvornår på døgnet er el billigst? En klassisk elpris-udvikling hen over et døgn er nogenlunde sådan her: Omkring kl. 7.00-8.00 om morgen – når danskerne står op og luner morgenboller – stiger strømprisen, idet efterspørgslen på el stiger. Den flader ud og falder lidt hen ad formiddag. Når folk kommer hjem fra arbejde omkring 17.00, begynder strømprisen at stige igen og er svingende i et højere leje frem til ved 23-tiden, hvor folk ser dyner og ikke bruger så meget strøm. Hele natten ligger strømmen som regel relativt lavt i forhold til om dagen. Der er altså billig strøm på det tidspunkt.

Du kan ikke være sikker på, at elprisen udvikler sig på denne måde, men er du ny i at aflæse elprisen time for time og lure, hvornår strømmen er billigst, så du kan udnytte det til din fordel, er det en god tommelfingerregel at have.

Når du har spottet et dyk i elprisen, kan du benytte dig af det ved eksempelvis at lave udskudt start på dit vasketøj, så vasken går i gang fx kl. 2.00 om natten, hvis det er der, du har luret i vores elpris-app, at strømprisen er nedadgående.

Du kan også (når strømmen er billigst):

 • sætte smartphones, elbil og elcykel til at lade op 
 • lave udskudt start på din opvaskemaskine (som selvfølgelig er helt fuld)
 • tænde andre nødvendige elslugende apparater (fx elvarmer, elblæser etc.).

Det er i det hele taget en vane, som kan spare dig for en del penge på din elregning, hvis du dagligt spørger dig selv: ”Hvornår er strømmen billigst?”. Det gør du, hver gang du skal bruges et husholdningsapparat, som bruger meget strøm, hvor du faktisk har muligheden for at flytte forbruget af el på netop denne maskine til et andet tidspunkt. 

Så husk den sætning: Hvornår er strømmen billigst? 

 

Hvorfor er der forskel på strømprisen øst og vest for Storebælt?

Det her er et andet spørgsmål, vi ofte oplever, at forbrugerne er i tvivl om i forhold til at få billige strømpriser. 

Når du har tjekket vores graf over dagens live elpriser nogle gange, har du nok også opdaget og undret dig over, at der visse dage er forskel på elpriserne i den vestlige og østlige del af Danmark. Det varierer, hvilken landsdel prisen er højest i, fordi der er flere faktorer, der spiller ind.

Prisforskellen mellem de to primære dele af Danmark skyldes blandt andet:

 • Der er forskel i kabelforbindelsen, der transporterer el rundt i det danske land. 
 • Derudover er Vestdanmark direkte forbundet til Tyskland. Derfor kan priserne nogle dage blive påvirket af det tyske prisniveau på el. 
 • Østdanmark er til gengæld under påvirkning af de lave produktionsomkostninger, man har i Sverige. 

 

Hvornår er strømmen dyrest? Og hvilke tidspunkter skal du styre udenom?

Nu har vi været en del omkring, hvornår og hvorfor el er billigst. Vi har også givet dig et par dessiner til, hvordan du kan udnytte, når elprisen er lav. Vil du have flere gode elsparetips? Så læs med her

Når du ved, hvornår strøm er billigst, kan du nemlig meget nemmere planlægge at bruge strømmen på disse tidspunkter ved at flytte dit strømforbrug. Det kan som nævnt være ved at benytte dig af funktionen ’udskudt start’ på din vaskemaskine og opvasker. 

Men nogle gange ved du lige så godt som mig, at hverdagen kan stå i vejen for optimal planlægning af tøjvask mv. Det er opgaver, der blot skal klares, nogle gange snarest muligt, hvis festtøjet skal være rent til om aftenen, eller der kun er tallerkener til aftensmaden, hvis opvaskeren sættes i gang straks – selvom den kun er halvt fuld. 

Derfor kan det være mindst lige så gavnligt for elregningens størrelse, at du samtidig ved, hvornår strømmen er dyrest, så du ved, hvilke tidspunkter du helst skal undgå. Generelt er elpriserne højere om vinteren, men det er ikke til at planlægge udenom. 

Derimod kan du planlægge uden om daglige udsving i elprisen. Vi har berørt det lidt tidligere i indlægget her, men grundlæggende handler det om, at strømmen er dyrest på de tidspunkter af døgnet, hvor der er størst efterspørgsel på el – i spidsbelastningerne på elværket. 

 • Det gælder i morgentimerne (fra omkring 5.00-6.00 og frem til kl. 9.00), når hr. og fru Danmark står op med deres børn, tænder for TV’et, bager morgenboller, tænder lyset, sætter en tøjvask i gang og flytter nattens vask over i tørretumbleren. 
 • Efter endt arbejdsdag er der igen fuld gang i alle apparaterne i hjemmet. Smartphones skal lades op, lyset bliver tændt, det samme gør fjernsynet på ny, og aftensmaden tilberedes på kogepladen og i ovnen. 

På disse tidspunkter af dagen er strømmen dyrest, fordi de igangværende aktiviteter kræver masser af strøm. Hvis det samtidig er roligt vejr, og det er et både tørt og blæstfrit døgn, har de vedvarende energikilder – herunder blandt andet vindkraft og vandkraft – heller ikke produceret særlig meget strøm til reserverne, som vi alle tager af. Det vil yderligere være med til at give strømmen et nøk op på prisen.

 

Hvornår er strømmen billigst hos nettopower?

Hos nettopower følger vi markedsprisen på el, som vi handler via den paneuropæiske elbørs Nord Pool. Det får du også gavn af. Vi tilbyder nemlig altid vores kunder elaftaler med variabel strømpris. Den variable strømpris gør, at du – og alle andre kunder – kan få gavn af, når strømprisen er lav. Du er altså ikke bundet af en fast elpris, men kan følge elprisen time for time og planlægge dit strømforbrug derefter for på den måde at få gavn af, når strømmen er billigst. 

Vi har ingen binding og intet abonnementsgebyr. Vi mener nemlig, at det skal være simpelt og billigt at være elkunde. Vores elregninger er lette at forstå. Vi ved, at vi arbejder med et produkt, som er en absolut nødvendighed for alle danskere i det moderne samfund. Det har vi ydmyg respekt for. Derfor gør vi alt for, at du som kunde hos nettopower ikke skal betale mere end absolut højst nødvendigt for den strøm, du bruger. 

Vil du spare ekstra meget på strømmen, kræver det blot, at du også gør en indsats i det daglige. Det betaler sig virkelig at tillægge sig fornuftige elvaner ved først og fremmest at holde sig ajour på, hvornår der er billig strøm at hente i kontakterne. Hvornår strømmen er billigst, afhænger af mange faktorer, men vi håber, at du tager med fra dette indlæg, at det ikke behøver at være bøvlet at finde ud af, hvornår strømmen er billigst. Den absolut letteste og hurtigste måde er at downloade vores elpris-app, som fortæller dig elpriserne time for time dagen igennem. Der er et link til appen længere oppe i dette indlæg. 

Tag appen frem, når du skal sætte en tøjvask i gang. Så finder du hurtigt ud af, om du skal skynde dig at trykke på ’start’ med det samme, eller om vasken er billigst, hvis den udskydes nogle timer.

Rigtig god fornøjelse med at implementere gode elvaner og spare på din elregning.