Hvornår er strømmen billigst?

Du vil gerne vide, hvornår der er billig strøm, så du aktivt kan spare en del på dit elbudget. Du har nemlig også fanget, at elpriserne er steget markant – især det første halve år af 2022, og du gider faktisk ikke give mere for strømmen, end du behøver. Måske har du endda fået øjnene op for, at du selv kan være med til at bestemme, hvad du vil give for din strøm.

Det er nok lidt en sandhed med modifikationer, men i realiteten betyder det, at du kan overvåge elprisen time for time og planlægge at bruge strømmen, når den er billigst. 

Det vil vi rigtig gerne hjælpe dig med. 

Vi mener nemlig, at alle danskere fortjener billig strøm. Der er ingen grund til at give mere for dit elforbrug end højst nødvendigt. Derfor lærer vi dig i indlægget her:

 1. Hvad betyder timepris på strøm?
 2. Hvorfor er strømprisen nogle gange så høj?
 3. Hvornår får du den billigste strøm?
 4. Hvordan udnytter du bedst den lave elpris, når du spotter den?
 5. Hvorfor er der forskel på øst og vest for Storebælt?

Vidste du forresten også, at du faktisk gør klimaet en tjeneste ved at bruge strømmen, når den er billigst? Du sparer nemlig på din CO2-udledning ved at gå efter lave strømpriser. Det gør du blandt andet, fordi strømmen meget ofte kommer fra vedvarende energi (vind, solceller vand), når den er billig. 

 

Timepris på strøm – sådan fungerer det

En timepris på el er det, som du får, når du har et elabonnement med variabel pris. Hos nogle elleverandører kan du få strøm til en fast pris, men så går du glip af muligheden for at udnytte, når strømmen er ekstrabillig. Hos nettopower betaler du for det, som din strøm koster netop i den time, hvor du bruger den.

Og hvad er det så, der gør, at timeprisen på el svinger så meget i løbet af 24 timer?

 

Hvorfor er strømpriserne så høje lige nu?

For at forstå hvorfor og hvornår elprisen er billigst, skal vi lige kort se på, hvad der gør, at strømpriserne er høje lige nu, og hvad der giver udsving i priserne hen over et døgns tid. Så kan du bedst muligt drage fordel af det til at nedbringe din elregning.

De høje priser på el skyldes flere forskellige faktorer:

 • En høj pris på fossilt naturgas betyder, at elprisen stiger – både fordi efterspørgslen på el stiger, og fordi markedsprisen på el til enhver tid er sat efter den dyrest nødvendige elproducerende enhed. 
 • Vejret i form af regn og blæst. En tør og vindfattig sommer gør, at elproduktionen fra vand- og vindkraft er udfordret, hvilket gør udbuddet lavere. 
 • Danskernes generelt høje elforbrug og deraf efterspørgsel på el. På de tidspunkter af døgnet, hvor der bliver brugt mest strøm, er strømmen også dyrest. Det betyder til gengæld, at strømprisen ofte er lavest om natten, hvor det altså betaler sig at lade elbilen op og vaske tøj.

 

 

Vil du have den mere uddybende forklaring på de høje elpriser, kan du læse med hos Dansk Energi.

 

Billig – eller endda gratis – strøm om natten 

Ja, faktisk kan strømprisen bevæge sig ned under 0 kroner om natten, hvilket jo er ret vildt i sig selv. Du skal dog huske, at du stadig skal betale for transport og afgifter til dit elselskab og staten. Derfor ender din samlede elpris ikke med at være negativ. 

Sådan ser du, om der er billig strøm i dag. Er det så en fordel, at du sætter vaskemaskinen og opvaskeren til at køre om natten? Ja, det er faktisk en fordel. Men hvis du vil være helt sikker på at ramme et godt tidspunkt for billig strøm, kan du holde dig ajour på dagens elpriser her, hvor du kan følge elprisen time for time og blandt andet se prisen på el lige nu. 

 

Sådan udnytter du bedst en billig elpris

En klassisk elprisudvikling hen over et døgn er nogenlunde sådan her: Omkring kl. 7:00-8:00 om morgen – når danskerne står op og luner morgenboller – stiger strømprisen. Den flader ud og falder lidt hen ad formiddag. Når folk kommer hjem fra arbejde omkring 17.00, begynder strømprisen at stige igen og er svingende i et højere leje frem til ved 23-tiden, hvor folk ser dyner og ikke bruger så meget strøm. Hele natten ligger strømmen som regel relativt lavt i forhold til om dagen. 

Du kan ikke være sikker på, at elprisen udvikler sig på denne måde, men er du ny i at aflæse elprisen time for time og lure, hvornår strømmen er billigst, så du kan udnytte det til din fordel, er det en god tommelfingerregel at have.

Når du har spottet et dyk i elprisen, kan du benytte dig af det ved eksempelvis at lave udskudt start på dit vasketøj, så vasken går i gang fx kl. 2:00 om natten, hvis det er der, du har luret, at strømprisen er nedadgående.

Du kan også:

 • sætte smartphones, elbil og elcykel til at lade op 
 • lave udskudt start på din opvaskemaskine (som selvfølgelig er helt fuld)
 • tænde andre nødvendige elslugende apparater (fx elvarmer, elblæser etc.).

 

Hvorfor er der forskel på strømprisen øst og vest for Storebælt?

Det her er et andet spørgsmål, vi ofte oplever, at forbrugerne er i tvivl om i forhold til at få billige strømpriser. 

Når du har tjekket vores graf over dagens live elpriser nogle gange, har du nok også opdaget og undret dig over, at der visse dage er forskel på elpriserne i den vestlige og østlige del af Danmark. Det varierer, hvilken landsdel prisen er højest i, fordi der er flere faktorer, der spiller ind.

Prisforskellen mellem de to primære dele af Danmark skyldes blandt andet:

 • Der er forskel i kabelforbindelsen, der transporterer el rundt i det danske land. 
 • Derudover er Vestdanmark direkte forbundet til Tyskland. Derfor kan priserne nogle dage blive påvirket af det tyske prisniveau på el. 
 • Østdanmark er til gengæld under påvirkning af de lave produktionsomkostninger, man har i Sverige. 

Rigtig god fornøjelse med at implementere gode elvaner og spare på din elregning.

Kære kunde. Vi har i øjeblikket længere svartid i vores kundeservice grundet de stigende priser på elmarkedet, som rammer alle elselskaber og kunder i Danmark. Vi gør alt hvad vi kan for at hjælpe dig hurtigst muligt på både telefon og email.