Et af de helt store emner i 2022 har været den stigende inflation, som har betydet markante prisstigninger på helt almindelige servicer og dagligvarer. Prisen på strøm er også blevet betydelig højere. For nogle betyder det, at regningerne kan være svære at betale. Det forsøgte den danske regering at imødekomme ved at udstede den såkaldte varmecheck til danskere, der levede op til en række krav.
Hvad kravene og betingelserne var, kan du læse meget mere om i dette blogindlæg, hvor vi vil gøre dig meget klogere på, hvad tilskud til elregningen er for en størrelse.
Ligesom med tilskud til gasregningen var et tilskud til elregningen en håndsrækning til de mange husstande, der havde fået en ekstraordinær regning for energiforbruget i løbet af 2022. I en aftale indgået mellem den socialdemokratiske regering og støttepartierne blev det vedtaget, at de mest økonomisk pressede husstande skulle modtage et engangsbeløb, som kunne være med til at dække den elregning, som inflationen havde fået til at stige.
Varmehjælpen, som tilskuddet til elregningen i 2022 også blev kaldt, lød oprindeligt på 3.750 kr., men er siden blevet hævet til 6.000 kr. Tilskuddet blev udbetalt til omkring 420.000 husstande den 10. august 2022.
For at tilskuddet til elregningen kunne blive udbetalt, krævede det, at din husstand levede op til krav for den samlede indkomst i husstanden og varmekilden i boligen.
For det første måtte den samlede indkomst blandt alle beboere, der boede på adressen pr. 1. januar 2022, maksimalt løbe op i 650.000 kr. Derudover skulle din boligs varmekilde være en af følgende tre:
Opfyldte din husstand disse betingelser, burde tilskuddet til elregningen være udbetalt i august. Pengene blev automatisk udbetalt til den ældste beboers NemKonto.
Da Rusland valgte at invadere Ukraine, var der ikke mange, der helt kunne forudse varigheden eller konsekvenserne af krigen. I dag ved vi, at den har skabt stor usikkerhed og underlevering af naturgas, som ellers i stor stil kom fra russiske gasledninger til Europa. Når udbuddet af en vare falder, og efterspørgslen forbliver den samme, vil prisen stige. Sådan har det også været i de danske hjem, hvor energiforbruget ikke har ændret sig.
Og selvom store dele af den danske elforsyning kommer fra vedvarende energikilder (fx vindmølleenergi), er vi stadig afhængige af at kunne brænde fossile brændstoffer af. Derfor kan du stå med en ekstra stor regning, som du ikke har mulighed for at betale lige nu og her. Heldigvis findes der løsninger, som kan være gavnlige i din situation. Du kan nemlig på borger.dk søge om tilskud til elregningen, eller du kan tage kontakt til dit elselskab for at høre mere om mulighederne for at lave en ordning om afdrag.
Hos kommunen bliver din sag vurderet individuelt. Forhold som formue, indtægt og civilstatus bliver taget med i betragtningen, når du søger om tilskud til enkeltudgifter (fx til en ekstra elregning).
Hos dit energiselskab kan du i øvrigt få udsat din regning for el og gas pr. 1. november 2022 og for fjernvarme pr. 1. januar 2023. Det er en del af regeringens såkaldte indefrysningsordning, som giver dig lov til at betale dine regninger over en periode på op til fire år, så du slipper for at skulle betale dem med det samme. Det giver mulighed for at strække budgettet lidt længere, selvom gælden naturligvis skal betales af over tid.
Gennemsnitligt vil en almindelig familie kunne mærke de stigende elpriser med 1.000 kr. månedligt. Det er for mange mennesker en betragtelig merudgift, og derfor er det også relevant at kigge på, om der er noget, som husstanden selv kan gøre for at udligne elprisen bare en smule. Varmechecken kan måske varme en smule nu og her, men på længere sigt rækker den ikke langt nok til at kunne betale næste års energiforbrug.
Er der derfor tiltag, som I selv kan indføre? Ja. Rådene er de samme, som de altid har været, men de er stadig meget aktuelle. Sluk for lyset, når du forlader et rum, eller når dagslyset er nok. Sluk standby-apparater, og træk opladere ud af stikkontakter, når de ikke er i brug. Hold øje med, hvornår strømmen er billigst, hvis I har en elaftale med variabel pris. Som kunde hos nettopower kan du bruge vores elpris-app og forsøge at flytte elvanerne uden for elnettets største belastningstidspunkt, som ligger mellem 17-20.
Når det kommer til at spare på el, er det virkelig mange bække små, og selve øvelsen med at tænke over sit forbrug af elapparater kan hjælpe dig med at skabe dit eget tilskud til elregningen.