I disse tider, hvor strømmen er dyr, er det godt at vide, hvad dine forskellige elapparater koster, så du kan vide, hvor du kan spare. Vaskemaskinen er et godt sted at starte.
Vi bruger vaskemaskinen meget. Jo flere I er i familien, desto større bliver bunken af vasketøj også. For langt de fleste kan den slet ikke undværes, og derfor er det essentielt at se nærmere på netop vaskemaskinen. Det er, hvad vi gør i dette indlæg. Vi dykker blandt andet ned i, hvordan du kan udregne din vaskemaskines elforbrug og kommer med et mere generelt indblik i strøm og vaskemaskiner. Så er du godt klædt på til at spare penge på din vask.
De stigende strømpriser betyder, at flere og flere er begyndt at tænke mere over, hvad det koster at bruge strøm. Vaskemaskinen er en stor udgift i den forbindelse, fordi den er en vaskeægte strømsluger. Nogle vasker hver dag, mens andre gør det en gang om ugen. Men uanset hvor meget du bruger den, er det oplagt at holde øje med, hvor meget strøm din vaskemaskine bruger.
Der er mange faktorer, der har indflydelse på, hvor meget strøm din vaskemaskine bruger. Elforbruget til din vaskemaskine afhænger blandt andet af, hvor ofte du vasker, hvor stor din vaskemaskine er, og hvilket energimærke den har.
Sidst men ikke mindst spiller elprisen også en rolle, i forhold til hvor meget du betaler for at vaske.
For at finde ud af, hvor meget strøm lige netop din vaskemaskine bruger, kan du se bag på maskinen eller i brugsanvisningen. Her vil det typisk være angivet i watt. For at kunne se, hvor mange kWh (kilowatt pr. time) din maskine bruger, skal du derfor omregne watt til kilowatt.
Det gør du således:
Det ovenstående regnestykke kan være lidt af en hovedpine. For at gøre det nemmere for dig, har vi lavet et overordnet bud på, hvor meget strøm en almindelig vaskemaskine bruger.
Pr. vask vil en gennemsnitlig vaskemaskine bruge så mange kWh:
Det kan du derfor bruge som udgangspunkt til at fastslå elforbruget på vaskemaskinen. Det er dog vigtigt at pointere, at det er et gennemsnitligt tal, og at elforbruget stadig afhænger af alle de førnævnte faktorer.
Når vi taler om, hvor meget strøm en vaskemaskine bruger, er det typisk for at finde ud af, hvor meget det koster at vaske tøj, så du kan spare mest muligt. I den forbindelse kan det være en god idé at tage et kig på, hvornår det er billigst at vaske tøj. Der er nemlig stor forskel på tidspunktet.
Som tommelfingerregel kan man sige, at strømmen er billigere om natten. Det samme gælder, når solen skinner eller vinden blæser, fordi det er her, den grønne energi spiller ind. Derudover kan prisen på strøm svinge fra time til time, og det er derfor værd at holde øje med prisen løbende, hvis du gerne vil vaske dit tøj, når det er billigst.
Hvis du helt overordnet gerne vil spare på dine vaske, er der også andre tiltag, du kan gøre, såsom:
at vaske sjældnere, end du gør nu
at vaske ved lavere temperaturer
at skifte til en maskine med bedre energimærke (se nedenfor)
at fylde vaskemaskinen helt op, så du vasker mest muligt tøj ad gangen.
Du kan læse meget mere om, hvordan elprisen ser ud time for time i vores indlæg her.
Som nævnt tidligere spiller energimærket på din vaskemaskine en stor rolle, i forhold til hvor meget strøm din vaskemaskine bruger. Det hænger blandt andet sammen med, hvor mange watt den bruger, som igen hænger sammen med energimærket. Jo bedre energimærke din vaskemaskine har, desto lavere energiforbrug har du også.
Typisk er tommelfingerreglen, at du skal have et energimærke, der er A eller bedre. Det vil sige A++ eller A+++. På den måde kan du spare mange penge og meget strøm. Det er derfor værd at overveje, når du skal vælge ny vaskemaskine. Det kan også være en god idé at sammenligne de forskellige energiforbrug og vandforbrug. Et andet godt råd er ikke at købe en større maskine, end det du rent faktisk har brug for.
Hos nettopower kan vi hjælpe dig på vej med gode råd og tips til dit elforbrug. Med os får du et simpelt elselskab, hvor alt er enkelt og ligetil. Ræk ud til os, og find ud af, om du måske har penge at spare på dit elforbrug.
Modtag betaling for din elproduktion fra solceller, batterier eller vindmøller.