Værd at vide om solcelletilskud – sådan gør du

Er du typen, der ikke bare forbruger energi, men rent faktisk også producerer det? Og kommer denne energiproduktion fra egne solceller eller et solcelleanlæg, du har installeret i hjemmet? I så fald har du måske hørt om solcelle- og solcelleanlægstilskud. Og hvis ikke, så bør du læse ekstra grundigt med her.

Mange opfatter stadig solceller som en dyr investering, der selvfølgelig på den ene side gør noget godt for miljøet, men på den anden side også koster dem en del penge. Men sådan behøver det nu ikke at være. Der er nemlig en række ting, du kan gøre for at undgå, at dit solcelleanlæg bliver en underskudsforretning. Og det er netop her, at tilskud til solceller kommer ind i billedet. Med en tilskudsordning kan du skabe ekstra luft i privatøkonomien nemt og hurtigt – hvis altså du ved, hvordan man gør.

Læs med i dette blogindlæg, hvor vi blandt andet belyser, hvordan du konkret søger tilskud til solcelleanlæg, hvilke regler for solceller der gør sig gældende, og hvad du generelt bør være opmærksom på i forhold til dit solcelletilskud.

Solstråler som kosttilskud og økonomisk tilskud

Det er måske ikke alle, der er klar over det, men solens energi og stråler er ikke bare med til at booste vores daglige optag af D-vitamin i kroppen. Faktisk kan solen også give dig et økonomisk boost, hvis du udnytter den via solceller til f.eks. opvarmning af dit hjem. Og dette boost kan blive endnu større, hvis du modtager et solcelletilskud.

Der kan være en god forretning i dine solceller. Der bliver nemlig bevilliget tilskud til dig, der gør en ekstra indsats for miljøet igennem klimavenlige tiltag, der kan begrænse energiforbrugets negative indvirkning på klimaet. Det skyldes, at man fra politisk side har lavet en såkaldt energispareordning, der håndhæver, at alle energiselskaber i Danmark skal bidrage til, at vi på nationalt plan får opfyldt de ambitiøse målsætninger om at have en energiforsyning, der er baseret 100 % på vedvarende energi i 2050.

Der er altså tale om en tilskudsordning, der både tjener miljøet ved at motivere de danske forbrugere til et mere miljøvenligt energiforbrug, og som samtidig gavner forbrugernes privatøkonomi.

Hvis du vil blive klogere på ordningen, kan du læse meget mere på Energitilskud Danmarks hjemmeside. Du kan også læse mere i vores eget blogindlæg om energitilskud.

Typer af tilskud til solcelleanlæg – hvad er dine muligheder?

Det er ikke altid lige nemt at være ejer af solceller. Regler og muligheder for tilskud og fradrag kommer og går, og derfor gælder det om at holde sig opdateret på feltet hele tiden. Det gælder især, hvis man ønsker at få det maksimale ud af sin investering.

Kan du heller ikke finde hoved og hale i de nye solcelleanlægsregler? Bare rolig – nedenfor gennemgår vi kort de muligheder for solcelleanlægstilskud, du som forbruger har, samt hvilke regler for solceller der knytter sig til dem.

#1 Tilskudspuljer til private – det ”ikke-reelle” solcelletilskud

Lad os starte med den nyeste udvikling inden for solcelleregler. Hvis du for nyligt har undersøgt dine muligheder for solceller og tilskud, kan det meget vel være, at du er stødt på begreber som tilskudspuljer og etableringstilskud. 

Det er begreber, der er opstået, i takt med at der efterhånden er blevet lagt flere og flere restriktioner på de økonomiske støtteordninger fra staten i forhold til solceller. Tilskud til solcelleanlæg er blevet begrænset en del, hvilket har fået mange solcellefirmaer til at handle på egen hånd. Det har givet anledning til at oprette de såkaldte tilskudspuljer, der er tilskudsordninger, som de ofte sammen med en samarbejdspartner selv står for – uden statens indblanding.

Som kunde hos firmaerne kan du således ansøge om solcelletilskud hos dem til etablering af et solcelleanlæg. Men du bør være særlig opmærksom og påpasselig. Der vil nemlig typisk ikke være tale om et reelt tilskud, men som regel en form for rabatordning, som faktisk er finansieret af kunden selv. Det vil sige, at tilskuddet bliver dækket af den pris, som du betaler for at få etableret solcelleanlægget.

Du må således ikke forveksle disse former for solcelletilskud med de offentligt styrede tilskudspuljer, som har eksisteret tidligere. Yderligere er det vigtigt at understrege, at du sagtens vil kunne tage imod et privat etableringstilbud og samtidig udnytte dit håndværkerfradrag.

#2 Tilskud til solcelleanlæg – via offentlige ordninger 

Nu nævnte vi kort offentlige tilskud til solceller, hvilket på sin vis har sin berettigelse, og så alligevel ikke. Offentlige tilskudsordninger eller puljer er nemlig noget, der hører fortiden til. Vi skal tilbage til efteråret 2016, hvor staten oprettede en pulje til formålet. Denne pulje blev dog officielt afviklet d. 1. november 2016, hvorefter der ikke har været bevilliget tilskud til solcelleanlæg siden.

Du kan derfor ikke forvente at modtage solcelletilskud via det offentlige, og set i lyset af solcelleenergiens udvikling og det rentable investeringsgrundlag vil det formodentlig være sådan fremover.

3# Håndværkerfradrag som solcelletilskud

Men betyder det så, at du slet ikke kan få tilskud til solceller i dag? Nej, heldigvis ikke. Du har eksempelvis fortsat mulighed for at udnytte dit håndværkerfradrag og derigennem få en form for solcelleanlægstilskud. Faktisk er vilkårene på dette område blevet bedre betragteligt fra og med den seneste lovmæssige opdatering, hvilket betyder, at du som forbruger kan få et endnu højere fradrag end førhen.

Konkret betyder det, at du har mulighed for at trække monteringsudgifter fra i skat med dit håndværkerfradrag og dermed opnå et solcelleanlægstilskud. Det skal siges, at dit skattefradrag kan udnyttes i det samme år, som du etablerer selve solcelleanlægget. Fradraget gælder også for sommerhuse, såfremt der betales ejendomsskat.

Og faktisk tegner fremtiden endnu lysere for dig, der ønsker at udnytte håndværkerfradraget som tilskud til solcelleanlæg. Fra politisk side planlægger man nemlig at forhøje fradraget – måske op til 25.000 kr. Du kan læse meget mere om håndværkerfradraget her.

Elvarmekunder med solceller kan spare på elafgiften  

Er du bosiddende i en elopvarmet helårsbolig, og har du samtidig investeret i solceller? Tilskud og luft i budgettet er i så fald ikke langt væk. Skat har nemlig besluttet at belønne alle elvarmekunder, der har solceller – for at fremme danskernes interesse i solenergi.

For at kunne udnytte en reduceret elafgift kræver det dog ifølge skat.dk, at du opfylder følgende krav:

  • Dit solcelleanlæg skal være tilsluttet en årsbaseret eller timebaseret nettoafregning. Hvis det ikke er tilfældet, skal du selv betale afgift af den mængde strøm, du modtager fra det kollektive elnet.
  • Din bolig skal være registreret som en elopvarmet helårsbolig i BBR-registret.
  • Du skal være registreret som elvarmekunde hos dit netselskab. 

Vær desuden opmærksom på, at den reducerede elafgift udelukkende vedrører den del af dit forbrug, der overstiger 4.000 kWh årligt i helårsboliger. Der kan altså være gode penge at spare på et solcelleanlægstilskud, hvis du er elvarmekunde.

Du kan læse mere om elafgifter her.

#5 Sælg din overskudsstrøm

Vi runder denne korte liste af med et godt tip til alle dem, der producerer solenergi i husstanden – og måske endda for meget energi. Det er nemlig fortsat en stor udfordring for mange, hvis der i perioder bliver produceret for meget strøm. Det kan nemt ende med at gå til spilde, da vi stadig ikke har udviklet en effektiv metode til at opbevare strømmen på husstandsniveau. 

Men hvorfor lade god solenergi gå til spilde, når du rent faktisk kan sælge det videre? Det lyder måske lidt for godt til at være sandt. Men ikke desto mindre er det nøjagtig, hvad der er princippet hos de såkaldte produktionselleverandører. Begrebet dækker over de virksomheder, der har fået lov til at opkøbe elkunders overskydende produktion af el. Uanset hvorvidt der er tale om elproduktion fra solceller, batterier, vindmøller eller noget helt fjerde.

Det er således en oplagt mulighed for dig som forbruger, da ordningen sådan set er en ren win-win-situation. På den ene side undgår du spild af strøm og tjener penge på den overskydende energi, hvilket kan mærkes på pengepungen. På den anden side reduceres belastningen af miljøet – til gavn for alle.

Hos nettopower er vi produktionselleverandørerer, og vi står altid klar til at købe, hvis du ønsker at sælge din strøm til os og dermed få lidt flere penge på kontoen. Et økonomisk overskud, der eksempelvis kan anvendes som tilskud til solcelleanlæg eller andre klimavenlige tiltag.

Solcelletilskud er et spørgsmål om behov

Uanset hvordan man vender og drejer det, er investeringen i solceller og dermed også muligheden for tilskud til solcelleanlæg til syvende og sidst et spørgsmål om individuelle behov.

Størrelsen af solcelletilskuddet vil selvfølgelig variere fra tilfælde til tilfælde. Er der tale om en større investering i f.eks. et helt solcelletag med en stor overflade, vil du formodentlig have endnu større behov for tilskud og omvendt.

Samtidig blæser de politiske vinde i mange retninger, og lovgivningen på området forandrer sig fra tid til anden. Derfor anbefaler vi, at du bør holde dig ajour med, hvilke regler for solceller der er aktuelle, og hvilke der ikke er, hvis du er interesseret i at få tilskud til solcelleanlæg 

Vi ønsker dig held og lykke med dit solcelleeventyr!